Tidningen berättade nyss om Båthuset, som byggts i naturskön omgivning på gamla P10, där runt hälften av de 47 slutsålda bostadsrätterna sedan årsskiftet hunnit bli bebodda. "Ett fantastiskt fint boende där det attraktiva, sjönära läget är tongivande", skriver fastighetsägaren Lillskär på sin hemsida.
Men under onsdagen avbröts idyllen abrupt, när maskiner och blinkande lampor från Sevab rullade in mellan huset och strandkanten.
Det visade sig att Båthusets avloppsvatten, sedan huset blev bebott, runnit rakt ut i Mälaren. Det enligt Martin Ahlbom, arbetsledare för vatten och avlopp på Sevab:
– Vi fick larm från en medborgare och åkte hit direkt i morse, säger han, medan han blickar ut över de maskiner som under onsdagen är i full färd med att sanera det brunfärgade vatten som brett ut sig över mark och is.
Han förklarar vad som har hänt:
– Avloppet ska egentligen vara trycksatt så att vattnet pumpas från huset till en station där uppe, säger han och gör en gest upp bakom Båthuset.
Han fortsätter:
– Men det har saknats en ventil som ska stänga systemet, så i stället har vattnet letat sig fram den enklaste vägen, nedåt – mot Mälaren. Någon har alltså inte gjort sitt jobb. Avloppet är fuskbyggt, säger Martin Ahlbom.
Han pekar nerför sluttningen mot en plastledning som nu har grävts fram och täppts till – så som det skulle ha varit från början. Från röret kan man följa avloppsvattnets färd – över en gångbana, vidare över en grönyta och slutligen ner i Mälaren.
Martin Ahlbom konstaterar att ansvaret för felet inte ligger hos Lillskär eller det byggbolag fastighetsägaren anlitat:
– Det är Sevabs huvudledningsnät som är orsaken, men vilken entreprenör som har gjort det vet jag inte än. Det är ju några år sedan det byggdes. Vem som är skyldig får vår interna utredning visa.
Enligt Martin Ahlbom väntades saneringen ta hela onsdagen.
När tidningen är på plats på förmiddagen har Sevab hunnit schakta bort förorenad jord kring röret och på marken fram till strandkanten, samt några kvadratmeter av det istäcke som har färgats brunt.
Martin Ahlbom konstaterar att det är svårt att säga hur stort utsläppet varit, eller om det som hänt kan ha varit en risk för hälsa eller miljö. Det får Strängnäs kommuns miljökontor, dit det anmälts, utreda.
– Vi ska göra en tillsyn, men som jag förstår det har det varit en god sanering, säger kommunens miljöchef Simon Wernsköld.