I april 2020 fällde Eskilstuna tingsrätt nio av de tio åtalade i dejtingligan, ett ungt kompisgäng från Strängnäs som lurat män till falska dejter där de misshandlades, kidnappades, hotades och rånades på pengar.
Nu har Kriminalvården bestämt var de som fick de längsta fängelsestraffen, två män födda 1999 respektive 2000, ska sitta av sin tid. De placeras på varsin anstalt med Sveriges högsta säkerhetsnivå, klass 1: Kumla och Hall.
Kriminalvårdens utredning visar att den yngre bedöms ha en hög risk för hot och våld och att båda har hög risk för "annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet". Risken för rymning och fritagning anses medelhög för båda.
Den yngre av dem fälldes för grov misshandel, grovt vapenbrott, människorov och grov stöld. För det fick han ligans hårdaste straff: Fängelse i sex år och fyra månader.
Nu har Kriminalvården bestämt att han ska bli kvar på Kumla, där han och hans kumpan placerats medan det utretts var deras långvariga fängelsetid ska avtjänas.
Den äldre av dem fälldes för grov misshandel, medhjälp till människorov, grov stöld och rån till fängelse. För det dömdes han till fängelse i fem år och tio månader. Han ska sitta på Hall.
Så hur ser tillvaron bakom murarna på en klass 1-anstalt ut? Tidningen har pratat med Anna Wikman, kriminalvårdsinspektör på Kumla:
– Alla intagna arbetar. Sysselsättningsplikten är reglerad i fängelselagen. Man får inte ihop åtta timmar, men oftast sex timmar och förhoppningsvis mer. På Kumla har vi bland annat snickerier och mekaniska verkstäder. Kumla tillverkar cellinredning till de flesta andra anstalter, mycket av det som finns i bostadsrummen, eller cellerna som det slarvigt kallas. Sängar, garderober ... i princip allt.
De intagna får som mest 11 kronor i timlön, berättar Anna Wikman:
– Det är inga astronomiska summor. Men det är skattat.
Hur är det med teve och internet?
– Alla intagna har teve på rummet, så finns en större teve i avdelningens allrum där man är med andra intagna. Internet, nej. Inte på säkerhetsklass 1. Man kan få personalövervakad tillgång till vissa sajter i studiesyfte, men man får inte använda mejl eller sociala medier.
Och utevistelse?
– Alla intagna har rätt till en timmes promenad om dagen. Sommartid försöker vi utöka tiden. De flesta miljöer för utevistelse består av gräs med en asfalterad gång runt, där man kan promenera eller jogga. Oftast finns också en plan där man kan spela basket, volleyboll, fotboll, kubb och såna saker. På många anstalter finns möjlighet att odla lite grönsaker sommartid.
Får alla ta emot besök, även på en klass 1-anstalt?
– Ja. Just nu har vi coronarestriktioner och kan erbjuda 45 minuter då besökarna vistas bakom plexiglas. Det gäller dock inte barn – vill ett litet barn krama sin pappa så är det okej. När det inte är pandemi har vi olika besöksrum där man kan träffas fritt.
Anna Wikman berättar att alla besökare först kontrolleras för att få Kriminalvårdens tillstånd. Ett grundkrav är att man inte förekommer i belastningsregistret. Man kan inte få flera tillstånd samtidigt, för att minska risken att information sprids mellan olika intagna och fängelser.
I Sverige blir intagna villkorligt frigivna efter två tredjedelar av fängelsestraffet, om det inte finns synnerliga skäl. För de båda Strängnäsmännen innebär det den 21 mars respektive 19 juli 2023.