I januari kunde tidningen avslöja att Strängnäs kommun upplåter sporthallen på Campusområdet för den kommande massvaccineringen mot covid-19. Nu står lokalen klar att tas i bruk – och kapaciteten är stor.
Gunilla Carlson Kjell, som samordnar arbetet med vaccinationens sista fas, beräknar att man ska kunna ta emot uppemot 1 200 personer på en och samma dag.
– Vi har klockat vaccineringen av personal och lagt till en extra minut. Då tar det fem minuter per person, det vill säga att varje sköterska vaccinerar tre i kvarten. Har vi då tio bord så vaccinerar vi 120 i timmen, vilket ger ungefär 1 200 på tio timmar, säger hon.
Men det kan dröja innan hallen tas i bruk i sin fulla kapacitet. Regionen och kommunerna arbetar fortfarande med att vaccinera äldre över 90 år, personer som har hemsjukvård och hemtjänst, samt vårdpersonal. Det betyder att man fortfarande befinner sig i fas ett och två i Folkhälsomyndighetens prioritetsordning.
Klart är hursomhelst att flödet av människor som ska vaccineras kommer att öka avsevärt när massvaccineringen väl kommer igång. Det är omkring 100 000 sörmlänningar som ingår i gruppen 18–59-åringar som ska erbjudas vaccin då, i det som kallas fas fyra av vaccineringen.
Gunilla Carlson Kjell tror att regionen håller tidsplanen.
– Vårt uppdrag är att erbjuda sörmlänningarna vaccination senast den sista juni i år, och under förutsättning att vi får vaccin kommer vi att klara det med de lokaler vi nu skapat, säger hon.
Hon säger också att det är möjligt att Campushallen kan komma att tas i bruk tidigare än i fas fyra. Faktum är att hallen kommer att "testköras" redan på torsdagen och fredagen, när 450 anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen i Strängnäs kommun ska få sin första spruta.
– Det ger oss dessutom möjligheten att testa i liten skala innan vi öppnar för fullt, säger Gunilla Carlson Kjell.
I fas fyra ska hallens bemannas i tre skift, med tio sjuksköterskor per skift.
Hur är personaltillgången i nuläget?
– Jag kan inte säga några siffror.
– Men vi välkomnar gärna andra aktörer, och har gått ut med en upphandling där vi frågar privata aktörer om de kan bistå. Det handlar ju om att erbjuda sörmlänningarna vaccin så snabbt som möjligt, säger Gunilla Carlson Kjell.
Utöver Campushallen kommer det att finnas tio andra lokaler i länet för vaccinering i fas fyra.