Här ska det byggas – blir 4 000 nya bostäder

Det byggs som aldrig förr i Strängnäs kommun. Under de närmaste 20 åren ska det byggas ungefär 4 000 bostäder.

Strängnäs2016-09-22 06:03

Lennart Andersson (S) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Strängnäs kommun, den nämnd som tar beslutar om bygglovsansökningar.

– Sista åren har vi sett en kraftig ökning av ansökningar till oss, nu kommer vi att börja se resultaten, säger han.

Många av byggena är planerade för framtiden. Men det finns flera projekt som har påbörjats. Några är Östra Sandbacksberget/Kumlaberget vid Härad, gamla regementsområdet P10 som redan nu har färdiga lägenheter, och Finninge. På Tosterön, vid Bresshammarskogen, har även ett stort projekt påbörjats som ska ge 400 bostäder påbörjats.

– Folk har börjat hitta hit. Vi är en fin kommun med bra aktiviteter och även jobbmöjligheter, man behöver inte flytta härifrån för att jobba, säger kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen Monica Lindell Rylén (S).

Den nya tågtunneln mellan Strängnäs och Härad anser kommunalrådet är en bidragande faktor till byggandet av fler bostäder.

– Byggnationerna har eskalerat nu när vi ska få ännu bättre pendlingsmöjlighet till Stockholm. Mer folk söker sig hit också av den anledningen. Dubbelspåret gör Strängnäs mer attraktivt, säger hon.

Men det är inte bara i Strängnäs som det kommer att byggas bostäder. Även Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk kommer att bli större.

– Redan nu byggs det mycket i Mariefred och en hel del villor i Stallarholmen. Åker däremot, byggs det mindre i. Det finns projekt som ligger längre fram i tiden. Där tycker jag att vi behöver snabba på, säger kommunalrådet.

Trots att det byggs mycket är det fortfarande brist på bostäder. Både bostadsrätter och hyresrätter. Enligt kommunens prognos saknas det 700 hyresrätter.

– Tittar man tillbaka är det bara Strängnäs kommunala bostadsbolag som har byggt hyresrätter. Nu ser vi däremot att den trenden vänder, flera privata aktörer har börjat att bygga hyresrätter, och det behövs, säger Monica Lindell Rylén.

Samhällsbyggnadsnämndens ordföörande Lennart Andersson säger att det har med marknaden att göra.

– En privat aktör bygger inte i regel innan man har sålt eller hyrt, det är marknaden som styr. Tidigare har det väl inte varit lönsamt att bygga hyresrätter, säger han.

– Mariefred växer, mycket tack vare Läggesta stationen. Stallarholmen växer lite försiktigt och Åker likaså. Vi har inga utflyttningsorter i kommunen. Vi kan inte bygga i den takten som folk vill flytta hit, säger Monica Lindell Rylén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om