Nu kommer lokala författares böcker att bli bokpromenader. Genom en app ska man kunna gå litterära ljudvandringar med utgångspunkt från historier i böcker som utspelar sig i Strängnäs och Mariefred.
– Det blir lekfullt för barn, ungdomar och vuxna samtidigt som det blir lärande. I alla böcker som ska bli vandringar finns Strängnäs historia med, säger Cecilia Rojek som har skrivit boken Det gyllene korset som vänder sig till unga från nio år.
Carina Eriksson skriver barnboksserien Maja i Biskopsgården, som handlar om en Maja Stade som har levt på riktigt.
– Bokpromenaden om Maja blir som en gammal hederlig sagostund i ny tappning. Bokvandringarna kommer att lyfta Strängnäs som litteraturstad, säger Carina Eriksson.
Sofie Axelzon har skrivit boken Gula rosornas stad, som också är med i projektet.
– Idén till vandringarna började med att jag fick förfrågningar från mina läsare om guidade turer i berättelsens spår, säger hon.
Samtidigt funderade Strängnäs kommun på om Pax-vandringarna i Mariefred skulle läggas ner eller byggas ut. Det är nu appen till Pax-vandringarna som kommer att utökas ut med fler litterära ljudvandringar.
– Jag har drömt om att kunna göra något sådant här med fler bokpromenader. För mig är det här en dröm på många sätt, säger Alexandra Uhlmann Konjicija, medförfattare till Det gyllene korset och barnbibliotekarie på Strängnäs kommun.
Under vandringarna kommer man bland annat att höra om gasten på Grassagården, om nunnan som enligt sägnen ska ha blivit begravd i kyrkomuren och så kommer man att få lösa ett mysterium på Lektorsgatan. Man måste vara på rätt plats för att historien om just den platsen ska gå att lyssna på i appen.
Nu väntar manusarbete för författarna som ska välja ut platser och historier från sina böcker. Bokvandringarna kommer att vara gratis och de flesta av dem kommer troligtvis att bli klara i år.
Det kommer också att bli en bokvandring i Strängnäs med verk av poeten Bo Setterlind samt en vandring i Mariefred som kommer att handla om den tyske författaren Kurt Tucholsky. Dessutom finns Pax-vandringen kvar i Mariefred.
Det är tack vare att Leader Södermanland har beviljat 782 000 kr i leaderstöd som projektet blir verklighet.
– Detta projekt är ett utmärkt exempel på hur vi kan använda digital teknik för att tillgängliggöra kultur och historia på ett engagerande och inkluderande sätt för alla åldrar, säger Kristin Vettorato, verksamhetsledare, Leader Södermanland.
Även Sparbanksstiftelsen Rekarne och Strängnäs kommun har gått in med pengar.
– Detta projekt kommer inte bara att främja läsning och kultur utan också stärka Strängnäs kommuns profil som en kulturell destination, bidra till folkhälsa och ökad turism i området, säger Thomas Öqvist, destinationskoordinator, Strängnäs kommun, som leder projektet.
Projektgruppen består också av företagarföreningarna i Strängnäs och Mariefred.
– Det är jätteroligt med allt som lyfter Strängnäs på olika vis, vår gamla fina stad och vår historia, säger Pernilla Eklund, verksamhetsledare, Mitt Strängnäs.
– Projektet är framför allt otroligt positivt för besöksnäringen. Men det är också bra för lokalbefolkningen som får komma ut och få litteratur i naturlig miljö, säger Lina Boy, verksamhetsledare, imariefred.nu.