Ett nytt coworking space håller på att öppna i Strängnäs på Westmans väg 7. Snickis, som det kallas, kommer att bli en gemensam plats där företagare och andra kreatörer kan mötas för att jobba tillsammans. Det är Maria Ahlin, Lina Östling, Rebecka Kobus och Karolin Frimodig som står bakom idén, som alla bor och verkar med egna företag i Strängnäs. Tidningen möter upp alla fyra utanför lokalen som de snart får nycklarna till.
– Vi har ett nätverk av människor som vi jobbar och umgås med och alla vill ses mer och inte vara ensamma. Att öppna upp en plats för andra småföretagare som är trötta att åka in till kontoret i Stockholm och sitta fast på tåget. Att kunna samlas på en plats och få en gemenskap, säger Maria Ahlin, som driver företaget Brainpowerpeople.
Utöver att Snickis ska fungera som en arbetsplats är tanken att andra typer av verksamheter ska vara möjliga. Att företag också ska kunna arrangera workshops, hålla kurser och event.
– Vi tänker att vi inte ska vara så låsta i vad det skulle kunna vara utan tänka att det kan få vara en plats som folk drömmer om, sen är vi reglerade såklart. Vi hyr och äger inte den här lokalen. Så vi kommer inte hyra ut till privatpersoner, det är bara företagare, säger fotografen Lina Östling.
Maria Ahlin menar att det kan se ut på olika sätt, beroende på hur du som företag jobbar.
– Man kan hyra en fast plats här, eller så hyr man lokalen för man har ett behov. För att exempelvis ha en fotografering eller konferens. Eller så har man klippkort och då får man tillgång att komma in under vissa dagar i veckan, säger hon.
Intresset har enligt dem varit stort för en sån här plats bland andra lokala företagare.
– Vi hade sen tidigare en Facebookgrupp med kreatörer som är verksamma i Strängnäs. Där det är runt 20-30 personer och många av dem har uttryckt ett behov av en sån här plats, säger Karolin Frimodig, som jobbar som grafisk designer och driver Soposters.
Rebecka Kobus instämmer:
– Vi har fått jättefin respons, när vi har gått ut med vad vi ska starta.
Utöver att Snickis ska fungera som en kreativ mötesplats finns det också ett annat tydligt tema. Återburk. Att majoriteten av sakerna som kontoret inreds med ska vara second hand. För tillfället åker de runt i länet för att hämta prylar från Market place, auktionsverk och loppisar.
– Sen så har vi också som mål att mellan 90 till 100 procent så ska all vår interiör vara återbruk. För vi vill att folk ska förstå att det här med slit och släng måste vi sluta med. Att det går att göra något vacker och ändå funktionellt i kontorsmiljö, säger Maria Ahlin.
Intresset för att fynda second hand är stort för alla fyra. Som det enligt dem själva nästa skulle kräva en heltidstjänst åt för all den tid som de lägger på att hitta allt.
– Nyligen kom Lina hem till mig med 30 stolar som hon fått köpa för 1000 kronor. Det här kan vi göra nått bra med sa du. Det handlar bara om att leta och ge det lite tid, säger Maria Ahlin.
Något specifik ni letar efter just nu?
– Ja, 36 skrivbordsben. Så vi har någonstans att sitta när vi kommer in. Skivorna var gratis men nu ska vi bara hitta skrivbordsben men vi har en bra grund. Allt vi har fått ihop hittills är second hand, säger inredaren och stylisten Rebecka Kobus.
Hur kom det sig att det blev just den här lokalen?
– Idén till att ha en gemensam plats har funnit i två år. Men vi har inte nöjt oss med några av lokalerna vi har tittat på. För oss är det är viktigt att det är vackert. Strängnäs är också världens vackraste småstad, säger Maria Ahlin.
Alla håller med att de valde för att flytta till Strängnäs för att de ville bo på en plats med närhet till naturen.
– Det var lätt att hitta hit från Stockholm också och eftersom det ändå var bra avstånd från Stockholm så hittade vi hit, säger Karolin Frimodig.
Den 1 maj får de full tillgång till lokalen. Bara dagen efter, den 2 maj, håller de också öppet hus för företag som är nyfikna och vill veta mer.
– Det är också ett tillfälle för oss att förstå vad folk vill ha och se hur behovet ser ut. Vi har redan innan tänk på att vissa delar ska vara lite mer avskärmade. Samtidigt som det ska vara mobilt och man ska kunna flytta undan snabbt och ändra om utifrån det behov som finns, säger Lina Östling.