Här startar den magiska stigen: "Allting kan hända"

Fröken Flinga och Lövharen – där har ni namnet på det konstverk som i dubbel bemärkelse utgör startskottet för Magiska stigen på Långberget.

Konstnären Eva Fornåå tillsammans med förskolebarnen Sara Sinanovic, Lovisa Svärd, Luliya Gebredmedhn och Tilda Söderberg från Lövet 1.

Konstnären Eva Fornåå tillsammans med förskolebarnen Sara Sinanovic, Lovisa Svärd, Luliya Gebredmedhn och Tilda Söderberg från Lövet 1.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-06-04 05:41

Invigningen, som inte var officiell utan vände sig till den högst delaktiga Trollskogens förskola, skedde på onsdagen.

– Vi går väldigt mycket i skogen här på Långberget och barnen har varit med i processen att ta fram konstverket, berättar Sophie Runeborg, förskollärare för en grupp 5–6-åringar.

Kommunens projekt ska annars fortsätta i flera år framåt, är tanken. Del två är mer omfattande och planeras stå klar på Långberget 2022.

Catharina De Geer (KD) var den som drog igång händelsekedjan genom att skriva en motion till kulturnämnden om en sagostig för barn. Hon var en av de inbjudna till den inofficiella invigningen.

Eva Fornåå, konstnär från Motala, står bakom den bronsgjutna skulpturen som väger cirka 20 kilo. I tisdags monterades den på en betongplatta.

– Den sitter fast med ankarmassa, ett slags klister, säger Eva Fornåå som gjort flera studiebesök på Långberget.

– Magiska stigen tycker jag är ett bra namn, för här kan allting hända.

Barn på Trollskogens förskola har genom teckningar från skogsmiljöer inspirerat henne i arbetet. Resultatet blev alltså Fröken Flinga och Lövharen.

– Jag fick uppdraget i fjol och önskemålet var att konstverket skulle bli klart till sommaren. Det har varit kul att arbeta tillsammans med barn, i den här åldern finns inga begränsningar. Deras observationer transformerades inne i mitt huvud. Barnen har upptäckt unika arter, säger Eva Fornåå.

Magiska stigen uppförs med medel från Anna och Axel Wåhlins fond.

Karta: Långberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!