Strängnäs valskvarn kan producera drygt 100 000 ton mjöl per år.
– Om man köper bröd, pasta eller pizza kommer mjölet med stor sannolikhet från oss, säger Mihaela Ragnegård, platschef på Strängnäs valskvarn.
Strängnäs valskvarn i Gorsingeholm producerar bland annat det klassiska varumärket Kungsörnens mjöl till hushåll och storkök. Totalt tillverkas cirka 23 olika sorters vete- och rågmjöl.
– Vi försörjer stora delar av Sverige med mjöl från Strängnäs, säger Karolina Valdemarsson, vd Lantmännen Cerealia AB.
– Strängnäs och Mälardalen är ett viktigt område för livsmedelsproduktion i Sverige, och vi ser många möjligheter för fler arbetstillfällen i regionen.
Lantmännen Cerealia AB förvärvade 2014 Strängnäs valskvarn av Niklas Svensson som var femte generationens ägare av företaget. Lantmännen har sedan dess byggt om kvarnen och utökat produktionen. En stor del av utbyggnaden består av att paketeringen har utökats.
– Just nu går vi på treskift i paketeringen, säger Maria Björk.
Strängnäs valskvarn består egentligen av tre kvarnar varav två mal vete och en råg. Den nyaste kvarnen, den vita A-kvarnen, har tillkommit efter att Lantmännen Cerealia tog över verksamheten.
– Vi ligger strategiskt väldigt bra här. Dels finns det mycket spannmål med bra kvarnkvalitet här, dels är det nära till Stockholmsområdet där många av våra kunder finns. Vi har skapat förutsättningar för att kunna öka, säger Maria Björk.
När det gäller framtidsutsikterna finns det en viss osäkerhet.
– Prispressen finns hos alla våra kunder och den ter sig på olika sätt, men tittar vi bara på utvecklingen hittills i år har vi levererat lite över plan, säger Maria Björk.
Produktionsplaneraren Christer Engström berättar att det var en utmaning att hålla igång produktionen när kvarnen byggdes ut efter Lantmännens övertagande.
– Det var en tuff tid, men det var roligt också. Vi fortsatte att leverera kvalitativa produkter samtidigt som vi byggde ut. Vi stod still väldigt lite eftersom allting byggdes vid sidan av produktionen.
Han är den som har jobbat längst av de 35 anställda på Strängnäs valskvarn. Han började som lastbilschaufför år 2000 när kvarnen fortfarande var familjeägd.
– Det har varit härligt att se utvecklingen, säger han.
Antalet anställda har sedan Lantmännen Cerealias förvärv 2014 ökat från 22 till 35.
– Vi har ett klart behov av att rekrytera personal – nu och framåt, framförallt operatörer och ingenjörer inom både teknik, kvalitet och material, säger Karolina Valdemarsson.
Lantmännen Cerealia ingår i lantbrukskooperativet Lantmännen som ägs av 18 000 svenska lantbrukare. Den största delen av spannmålet som mals i Strängnäs är lokalt odlat. Innan det tas in i kvarnen lagras det i den stora silon som ligger intill valskvarnen och som ägs av systerbolaget Lantmännen Lantbruk.
Valskvarnen har ett manöverrum där operatörer har uppsikt över verksamheten via bildskärmar och manöverpaneler. Personalen går även ronder för att se så att maskinerna fungerar som de ska.
På valskvarnen rensas spannmålet från till exempel halmstrån och småstenar. Vatten tillsätts så att det blir lagom fuktigt för malning och lagras några timmar. I själva kvarnen finns det ett antal valsstolar där förmalningen äger rum genom att kärnorna mals sönder och mjölet utvinns. Kornen behöver passera ett flertal valsstolar innan allt mjöl är utvunnet. Mellan varje omgång som kornen mals passerar de siktar där mjöl och kornskal skiljs ut.
– Skaldelarna blir djurfoder, säger Christer Engström.
Strängnäs valskvarn har ett eget laboratorium där både spannmålet och det färdiga mjölet analyseras. I ett provbageri testbakas olika sorters bröd för att garantera bra kvalitet.
– Vi kontrollerar att allt mjöl håller rätt kvalitet och har rätt bakegenskaper. Spannmålet vi får hit ser lite olika ut beroende på vädret och vilken jord lantbrukaren har. Vi analyserar och blandar mjölet så att det alltid har samma egenskaper. Våra industrikunder behöver mjöl som alltid beter sig på liknande sätt i deras processer. Om du som konsument köper korvbröd vill du ju att det alltid ska smaka på samma sätt, säger Mihaela Ragnegård.
Mjölet blandas enligt på förhand bestämda recept till leveransfärdigt mjöl. Cirka 75 procent säljs i lösvikt till företagskunder och lämnar valskvarnen med bulkbilar. 25 procent av mjölet förpackas i Kungsörnens 2-kilosförpackningar som säljs i butik eller i större säckar som går till mindre bagerier eller grossister. En stor kund, som också ingår i Lantmännenkoncernen, är Korvbrödsbagaren i Örebro. Andra mindre kunder är grossister som säljer vidare till matbutiker och pizzerior.
Hållbarhet är viktigt för Lantmännen Cerealia. Strängnäs valskvarns verksamhet är sedan länge helt fossilfri.
– På kvarnen i Strängnäs mals Klimat & Natur-mjöl, ett mjöl med 30 procent lägre klimatpåverkan, säger Karolina Valdemarsson.
Lantmännen Cerealia engagerar sig på flera sätt i lokalsamhället. Företaget stöttade till exempel bakverkstävlingen Strängnäs bästa bakverk som avgjordes den 6 maj. Camilla Cavazza från Lantmännen, som har flera års erfarenhet av restaurangbranschen, satt med i juryn som utsåg vinnaren i form av Tynnelsörutan vars recept tagits fram av Oskar Nyström från Hornuddens trädgård.