Mobilfri skola på högstadium i Strängnäs – test pågår hela hösten

Fler och fler skolor i kommunen har fått nog av mobiler som stör undervisningen och i viss mån även de sociala kontakterna.

Jessica Nordvall, rektor på Strängnäs Montessoriskola, ihop med Bianca Björling och Emelie Håkansson som är kluvna till att mobilerna ska vara tysta/inlämnade hela dagen.

Jessica Nordvall, rektor på Strängnäs Montessoriskola, ihop med Bianca Björling och Emelie Håkansson som är kluvna till att mobilerna ska vara tysta/inlämnade hela dagen.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-09-10 20:33

Nyheten i korthet

  • Strängnäs Montessoriskola har infört en mobilfri policy där högstadieelever uppmanas att lämna in sina mobiler på morgonen och hämta ut dem efter sista lektionen.
  • Rektor Jessica Nordvall hoppas att policyn leder till bättre sociala relationer, minskad stress och förbättrade skolresultat. En utvärdering av policyn kommer att göras i december.
  • Om en elev ses använda mobil under skoltid, påbörjas en dialog om syftet och konsekvensen. Vid upprepade överträdelser kopplas vårdnadshavare in.

På Strängnäs Montessori rekommenderas därför sedan terminsstarten alla högstadielever lämna in sina "nallar" på morgonen och sedan hämta ut dem efter sista lektionen. Hur som helst ska mobilerna vara avstängda i skolan.

– Jag vill ha mobilen, men det går bra utan, säger Olivia Rytterlund.

– Är man uttråkad på rasterna så kan man ju scrolla på Tiktok.

Tidningen träffar henne och några klasskamrater i årskurs nio.

– Ibland är det jobbigt utan, medger Bianca Björling.

En annan flicka, som vill vara anonym, välkomnar den nya policyn.

– Man blir mer social under rasterna. Relationerna eleverna emellan förbättras. Dessutom är det inte bra för hälsan att sitta med mobiler hela tiden.

Jessica Nordvall är sedan 2023 rektor på Strängnäs Montessoriskola. Hon berättar:

– I våras pratade vi om mobilerna. Bland annat hade elevhälsoteamet synpunkter på hur de användes. Efter ett gemensamt beslut antogs denna policy. Det finns både för- och nackdelar. En utvärdering ska göras i december.

undefined
Olivia Rytterlund lämnar in sin mobil hos Monia Rifi, som är lärare i spanska samt arbetar med studie- och yrkesvägledning.

– Tidigare har telefonerna lämnats in inför varje lektion, berättar Monia Rifi, lärare i spanska.

Hur många på högstadiet går med på att lämna in sina mobiler för en hel dag?

– I årskurs sju fylls nästan lådorna, i åttan blir det färre och i nian är det bara en handfull som lämnar in, säger Jessica Nordvall.

Stormentorn för årskurs 7–9, Bosse Konrad, hoppas att skolan i och med denna policy kan visa vuxenvärlden vägen.

– Titta på vilket kontor som helst, där håller folk på med sina mobiler. Så detta är inte bara ett skolproblem, säger han.

Här har alla telefoner med sig?

– På hela högstadiet känner vi till två som inte har det.

Det finns dilemman med mobiler, som till exempel bilder och nidbilder.

– Vi har fått utreda kränkningar, både inom och utanför skoltid, berättar Jessica Nordvall.

Bosse Konrad har varit delaktig i att skapa ett uppehållsrum som nu ska locka ungdomar i brist på mobilsurf.

– Här finns spel och aktiviteter. Man kan ha kul. En härlig känsla och vi har haft gott om besökare, säger Jessica Nordvall.

undefined
Bianca Björling mot Emelie Håkansson i schack med Olivia Rytterlund som åskådare.
undefined
Stormentorn Bosse Konrad utmanas i ett parti schack av Emelie Håkansson i det nya uppehållsrummet.

Hon hoppas att skolans policy ska leda till att eleverna mår bättre både fysiskt och psykiskt, förbättrar resultaten och upplever minskad stress.

Vad händer om någon ses använda mobilen under skoltid?

– Jag har en dialog med eleverna som har mobiler framme om syfte och konsekvens. Hittills har vi haft tre fall. Ibland kan det vara lätt att glömma en ny policy. Men skulle det ske igen kopplas vårdnadshavare in.

Karta: Strängnäs Montessoriskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!