Anton Axling har bott på Tosterön i tio år. Båtintresset daterar tillbaka längre än så.
Under tiden som Tosteröbo har han känt att det saknats en närliggande plats att sjösätta båten. Just i närheten av Abborrbergets badplats, intill den kommunala båtbryggan, menar han att det verkar finnas goda förutsättningar för en iläggningsramp.
– Jag har kollat djupet och det ser ut bli ganska djupt bara man kommer ut några meter, och det är inte heller för brant.
Ett antal privata aktörer och båtklubbar i kommunen erbjuder iläggningsramper. Vid dessa kan man dock behöva betala för att få sjösätta sin båt. Anton Axling tycker att det är bra att det finns flera alternativ som fungerar, men menar att det skulle underlätta om det fanns fler som var öppna för allmänheten.
– Det flyttar mycket folk hit. Om det finns fler blir det mer tillgängligt. Det hade varit praktiskt om det fanns en plats här då för att kunna lägga i båten bara över dagen, om man skulle vilja det, säger han.
Anders Ekman säger att man från kommunens håll redan kollar på att utöka antal iläggningsplatser. Dock ligger en annan kommundel högre upp i prioriteringslistan.
– Vi tycker att Stallarholmen är först i kön, i och med att det redan finns två med anslutning till Mälaren i Strängnäs och i Mariefred, säger han.
Det finns en i Stallarholmen som är naturligt gjord och har några år på nacken. Den kikar man nu på för att se om man kan rusta upp, berättar Anders Ekman. Han säger att den platsen som Anton Axling föreslår inte är någon som kommunen tittat närmare på, men tillägger att de inte är helt främmande för att se om det finns en möjlighet för att göra i ordning just den platsen för ändamålet.
– En del av våra båtgäster har mindre båtar på Tosterösidan, så det är ingen galen idé om vi bara får titta igenom det.
Det finns en iläggningsramp till som ägs av kommunen, nämligen den vid Bo Setterlinds park. Den iläggningsplatsen har varit avsedd för bruk av räddningstjänsten. Nu när räddningstjänsten har båt vid brygga i Västerviken året om används den inte lika ofta av dem längre. Anders Ekman, stadsmiljöchef, menar dock att det fortfarande inte är så lämpligt att allmänheten använder sig av den.
– Det går ju 3 300 bilar på Nabbgatan per dygn, så jag tror att de som backar runt där med en trailer och försöker sjösätta en båt inte blir så populära. Det är inte meningen att man ska använda den.
För ett antal år sedan försvann båtrampen i centrala Mariefred. Det har gått att sjösätta båtar från den grusiga nerförsbacken vid Baderskan, men möjligheten till det byggs bort i år, säger Anders Ekman.
– Vi ska rätta till strandpromenaden där. Det är bestämt att det ska göras någon gång i år.
Anders Ekman säger att det egentligen inte är något som hindrar båtägare från att lägga i sina båtar från strandkanten utan att det nödvändigtvis är en utmarkerad båtramp.
– Grejen är väl att man inte vill köra fast. Men en del har ju rätt stora fyrhjulsdrivna bilar som klarar sig. Tidigare hade vi en grusad öppning i Nabbviken som folk använt i många år. Problemet där var att alla åkte rakt över gräsmattan och inte fick något bra fäste, så då la vi en stock för där.
Anton Axling har förståelse för att även Stallarholmsborna vill ha en iläggningsramp.
– Det är ju ännu värre om de inte har någon alls. Men varför inte göra två då?