HSB Södermanland och det Stallarholmsbaserade företaget Energiengagemang ska bygga en stor solcellsanläggning nära Härad.
- Drönaren som har tagit fotot står ovanför Arsenalen och blickar in mot Strängnäs. Det är gamla E 20 som syns i mitten. Fälten som inte är streckade är obyggda områden, där går en kraftledningsgata och några mindre avvattningsdiken, förklarar Johan Skördare, vd för Energiengagemang.
I mars 2020 ska bygget påbörjas, fyra månader senare ska anläggningen producera el. Parken mäter 45 hektar och ska innehålla 50 000 solpaneler. Effekten ska uppgå till 20 megawatt och elproduktionskapaciteten till 18 gigawattimmar, vilket motsvarar 7 500 lägenheters elanvändning på ett år.
För jämförelsen kan nämnas att Sveriges största anläggning, Nya Solevi utanför Göteborg, har en årlig produktion på 5,5 gigawattimmar. Parken i Kjula i Eskilstuna producerar 1 gigawattimme per år.
-Det är en milstolpe, både för sol-Sverige och för oss, säger Johan Skördare.
HSB har sedan några år satt upp solceller på sina hyresfastigheter och flera av kooperationens bostadsrättsföreningar har också hakat på. I och med samarbetet med Energiengagemang erbjuds de sörmländska bostadsrättsföreningarna att köpa andelar i vad som ska bli en ekonomisk förening.
– Det känns fantastiskt att det här projektet blir verklighet. Nyttan med solcellsparken är dubbel, säger Jon Leo Rikhardsson, vd för HSB Södermanland, i ett pressmeddelande:
-Vi erbjuder våra bostadsrättsföreningar solel samtidigt som vi bidrar till omställningen till förnybar energi.
Strängnäs kommun har i egenskap av markägare skrivit ett 30-årigt arrendeavtal med parterna, som börjar gälla i mars nästa år.
Som tidningen har berättat tidigare har tre arrenden sagts upp, för att skapa plats åt energiparken. Det gäller Stiftelsen Södermanlands militärhistoriska samlingar för ytor som Arsenalen använt för uppvisningar och provkörningar, Strängnäs modellflygare som har verksamhet på Näsbyholmsfältet samt en jordbrukare som förfogat över ett 18 hektar stort område.
-Vi hade en del samtal med LRF i början, om att det är jordbruksmark vi använder. Jag tycker det är fantastiskt att vi som kommun kan använda marken i hållbarhetens anda i en satsning som är helt reversibel. Nu skördar vi solel under en period. Vill vi hellre odla spannmål där längre fram så är det fullt möjligt, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).