– Det här året har vi märkt att det har kommit många fler, vi får göra fler grejer. Det tolkar väl vi som någon slags covid-effekt. Vi har haft väldigt tryck hela våren, sommaren och hösten, säger Ulrika Jansson, som är medarrangör.
Under fredagen och lördagen har Ulrika Jansson och gårdsägaren Lisa Asplund hållit i evenemanget "Hästhelg för vuxna." Det är ett tvådagarsevenemang, med både övernattning och måltider, där ryttare från nybörjare till livstidsveteraner får delta. Det är ett av flera fullbokade evenemang som har gjorts på gården i år.
– Varenda sak vi lägger ut blir fullbokade, ibland tar det bara ett par timmar innan det är fullt, säger Ulrika Jansson.
Lisa Asplund är mån om att alla som vill ska kunna delta i den mån de kan och vill, utan den hierarki och prestige hon har upplevt i andra hästsammanhang.
– Det är de starkaste som överlever i sådana stall. De som är blygare, eller mesigare eller kanske har någon funktionsvariation passar inte riktigt in där, då kommer de till oss istället, säger Lisa Asplund.
Mia Jonsson från Västerås är en av de nyare deltagarna, som började med ett fyradagarsläger på gården i somras. Därefter har hon varit med flera gånger.
– Det spelar ingen roll om du är udda eller har någon diagnos, alla ska vara välkomna, säger Mia Jonsson.
Hästintresset är relativt nytt för Mia Jonsson, som för straxt över två år sedan var livrädd för hästar tills hon fick följa med en granne och hålla sällskap i stallet.
– Att bara umgås med hästar och att vara i den miljön är den bästa medicinen. Hästar är otroligt intelligenta, de läser av en direkt så kommer man med dåligt humör, då är det bara att ställa om direkt, för hästarna märker det, säger Mia Jonsson.
På Hallmyra gård står hästarna inte i något stall, de går ute dygnet runt, året ut, med tillgång till hus de kan gå in i för skydd när de själva vill. På gården har Lisa och hennes sambo Jacob även andra djur, bland annat grisar getter och höns. De djuren får också leva så naturligt som Gårdsägarna kan göra det.
– Vi fokuserar på naturlig djurhållning i möjligaste mån. De lever så naturligt det går att göra i fångenskap, säger Lisa Asplund.
Den här helgen har elva deltagare varit med på gården och mockat, matat, ridit och vårdat hästarna.
– Så länge jag kan ta mig upp på en häst tänker jag fortsätta, säger Mia Jonsson.