HD prövar inte dejtingligans hårdaste straff

Högsta domstolen tycker inte att det finns anledning att pröva några av de hårdaste domarna mot den så kallade dejtingligan. Därmed är alla rättsliga instanser klara och straffen ska avtjänas.

Tre av nio som fälldes för dejtingligans brott överklagade och kammaråklagare Maria Edström och vice chefsåklagare Jessica Wenna anslutningsöverklagade till hovrätten.

Tre av nio som fälldes för dejtingligans brott överklagade och kammaråklagare Maria Edström och vice chefsåklagare Jessica Wenna anslutningsöverklagade till hovrätten.

Foto: Polisen, Veronica Karlsson

Strängnäs2020-08-31 13:59

Den 14 april föll Eskilstuna tingsrätts dom mot den så kallade dejtingligan, som lurat flera personer till falska dejter där de i stället rånats, misshandlats och förnedrats. Nio av tio åtalade i ett kompisgäng från Strängnäs fälldes.

Flera av dem överklagade till Svea hovrätt, som meddelade sin dom den 17 juli.

Det blev en del ändringar av de skadestånd de fällda ska betala till sina offer och en 19-årig man fick sin dom lindrad, från penningtvättsbrott till penningtvättsförseelse. Därmed blev den påföljden enbart dagsböter, medan en villkorlig dom ströks. En 21-årig man fick också sitt fängelsestraff sänkt från tingsrättens fyra år till tre år och tio månader.

Tre män valde då att överklaga till Högsta domstolen, som nu meddelar att deras fall inte kommer att prövas.

Därmed står domen och några av de hårdaste påföljderna för dejtingligan fast:

En 20-åring ska avtjäna sex år och fyra månader i fängelse, en annan 20-åring fem år och tio månader och en 21-åring ska tillbringa tre år och sex månader i fängelse.

HD:s motivering är koncis: "Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!