Dimman låg tät över stiftsstaden på tisdagsmorgonen, som den gjort så många andra tidiga höstmorgonar i Strängnäs kommun.
Men denna morgon förde den med sig en tydlig underton av röklukt.
Marie Staerk, meteorolog på SMHI, berättar att det är en viss typ av väderfenomen kopplat till dimman som är den mest troliga förklaringen till röklukten:
– Det vi har över landet och i Strängnäsområdet är en inversion. Normalt sett så sjunker temperaturen med höjden, men i det fallet så stiger det istället.
– När man har stigande temperaturer från marken, sen en nivå av svalare temperaturer och ovanför det en nivå av stigande temperaturer så bildas det som ett lock, säger hon.
När man får den här typen av väderläge så kan utsläpp från omkringliggande fabriker eller brandrök stanna kvar under det "locket". I sådana väderlägen bildas också ofta dimma.
– Toppen av det här dimlagret skulle då kunna vara där vi får det här inversionsskiktet. Det är väldigt vanligt när vi har mer högtrycksbetonat väderläge, fortsätter Marie Staerk.
Det är ganska vanligt att de här skikten bildas under hösten, framförallt under perioder på hösten när det är klara nätter och solen inte står lika högt på himlen.
Är det farligt?
– Nej. Inte inversionen i sig, men det har funnits tillfällen i historien då det har varit det. Jag tror det har funnits en tid i London när det låg en inversion över staden under en längre tid – det som kallades "London smog". Då var det jättemånga som ...
Strök med?
– Ja, exakt. Fast det var ju länge sen. Nu har man inte lika farliga utsläpp som man hade då 1952.