"Hemmaseger" i Kockarnas kamp

Modevisning, en kamp mellan kockar och allsång. Mycket hände redan under den första dagen av Strängnäs stadsfestival.– Vi har våra förebilder på kontinenten – festligheterna koncentreras till ett torg och det finns en vacker domkyrka som blickar ut över centrum, säger Johan Larson.

Strängnäs2016-07-28 17:18

Han är ordförande för centrumföreningen Mitt Strängnäs och hade tillsammans med två andra personer från festivalkommittén, Pernilla Eklund och Kent Lindén, nöjet att inviga tredagarsfesten klockan 12.00.

– Temat vi valt är Gilla Strängnäs, allting är lokalt och närproducerat, understryker Johan Larson.

– Vi har ett fullmatat program med bland annat hundträning, teater och talangjakt – bara den här dagen alltså, säger Pernilla Eklund.

Medan Kent Linden skötte ljudet och Pernilla Eklund skickade upp ett antal ballonger mot den så dags inte helt molnfria himlen klippte Johan Larsson bandet på Gyllenhjelmstorgets tillfälliga scen.

Då fanns det ett knappt hundratal åskådare.

Minst lika många dök upp vid 14-tiden när Kockarnas kamp skulle avgöras.

– Fem kockar var inbjudna, men bara tre hade tid att vara med, säger Hotel Rogges vd Richard Larson.

Striden kom att stå mellan Tobias Andersson från Edsbacka Bistro, Samir Kastalli från L'Oasis samt Rogges/Harrys egen köksmästare Magnus Gustafsson.

Tävlingen bestod i att skala 20 morötter på tid, dela fem ägg och sedan vispa vitan tills bunken gick att sätta på huvudet samt att forma en köttfärsbiff som skulle väga exakt 150 gram (vågar saknades så klart).

Det blev en spännande kamp som Magnus Gustafsson tog hem.

Hans köttfärsbiff vägde 144 gram.

Det var den exaktheten som innebar att Magnus Gustafsson kunde snuva Tobias Andersson på förstapriset – en flaska bubbel.

– En rolig tävling, som jag förresten själv varit med och komponerat, säger 30-åringen.

Hade du någon fördel av det?

– Nej, det tror jag inte. Fördelen jag har är väl att jag lagar köttbullar med jämna mellanrum.

Hur länge har du arbetat som köksmästare här på Harrys?

– Började här i oktober i fjol. Jag kommer ursprungligen från Strängnäs, gick klart utbildningen på Benninge 2005 och har sedan dess jobbat i restaurangbranschen.

Richard Larson var nöjd med kockkampen:

– Alla tre skötte sig verkligen bra. Kul också med publikintresset. Nästa år bjuder jag in Pär Lernström som leder ett tv-program med samma namn. Han har ju anknytning till Strängnäs.

Efter kockarnas kamp serverades modevisning på scenen och sedan rullade det så att säga på med olika programpunkter.

– Jag ser kanske främst fram emot festivalsoffan, som Patrik Uhlmann som koordinator, och dansen vilken avslutar hela festivalen på lördag kväll. Det kan bli en höjdare, resonerar Johan Larson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om