Hemmablick AB måste, som tidningen tidigare har rapporterat om, lägga ner den hemtjänst bolaget driver. Företaget saknar tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och har nått vägs ände i rättsprocessen. Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte ge prövningstillstånd i ärendet går inte att överklaga. Det är 40–45 brukare som berörs.
– Det känns jättebittert. Det är jättetråkigt för de gamla. Jag har haft många av dem i många år. Det har närmast blivit en familjerelation, säger bolagets ägare och vd Yvonne Eriksson.
Hon är sjuksköterskan som har arbetat med palliativ vård och startade eget bolag för hemtjänst 2013.
– Jag ville göra skillnad för de gamla genom att kunna ge en mer personlig omvårdnad där jag med min erfarenhet kunde se hela människan och hennes behov. Den som är gammal eller deras anhöriga ska lätt kunna nå mig som chef och vi som ser den gamla eller sjuka dagligen ska vara den som tar nödvändiga kontakter när det behövs.
Men det har varit svårt för Yvonne Eriksson att få ekonomin att gå runt.
– Under det första året som utförare blev det alltmer uppenbart för alla oss privata utförare att vi inte klarade av att lösa uppgiften, vi kontaktade då politikerna som hjälpte oss att justera ersättningen. Tyvärr så fick kommunen försämrad ekonomi och löste då problemet med att man drog ner på tiden för alla besök hos brukare, vilket i praktiken innebar sämre ersättning igen.
– En uppreglering av ersättningen beroende på löneavtal, vi har ett hängavtal till Kommunal, har vissa år också helt uteblivit eller bara handlat om några kronor.
Vidare säger Yvonne Eriksson att hur kommunen ser ut, påverkar intäkterna.
– Då vi är en liten kommun med få innevånare men desto större ytmässigt har det bidragit till att vi privata utförare har haft svårt att nå upp till en omsättningsnivå där vi går med vinst.
Det är Inspektionen för vård och omsorgs krav för att få tillstånd som Hemmablick AB inte klarar.
– Ivos krav och kommunens krav borde ha någon form av samförstånd. Kommunen har haft full insyn och godtagit det som har varit. Ivo har inte varit på plats en enda gång. De kunde ha tagit sig hit och diskuterat. Allt sker bara via papper.
Ivo bedömer bland annat om ett bolag som ska bedriva hemtjänst har ekonomiska förutsättningar. Hemmablicks årsredovisningar visar att bolaget har haft en svag ekonomi under flera år. Bolagets soliditet har visat röda siffror sedan 2015 och visar svarta siffror först i årsredovisningen för 2019–2020.
Har du inte förståelse för att du enligt Ivo inte kan bedriva hemtjänst på grund av bolagets ekonomi?
– Ekonomin är inte lika dålig längre. Vi har utökat kundunderlaget. Vi har varit för många utförare och inte kunnat gå runt men i höstas släppte proppen.
Yvonne Eriksson skulle ha möjlighet att söka tillstånd hos Ivo igen men tänker inte göra det.
– Ett nytt tillstånd kan ta upp till nio månader. Verksamheten jag har i dag måste jag först lägga ner eller sälja. Men jag kommer inte göra om samma sak igen. Jag jobbar flera hundra procent och kan inte ta ut någon egen lön, det gör man bara en gång.
Bolaget har cirka 30 anställda.
– Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning som hjälper både personal och brukare. Men om de kan gå över till ett annat bolag är för tidigt att uttala sig om.