Ett av de hemtjänstbolag, som bedriver omsorg utan tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu nått vägs ände i sin rättsprocess. Högsta förvaltningsdomstolen har i veckan beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Därmed står kammarrättens dom fast och bolaget har inget tillstånd från Ivo. Bolaget är Hemmablick AB.
Nu mister 40–45 brukare sin hemtjänstleverantör.
Hur känns det att det är brukarna som drabbas?
– Det är klart att det är tråkigt, samtidigt har vi ett regelverk att rätta oss efter. Brukarna får inte på något sätt fara illa, därför måste processen få ta tid, säger socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S).
Hemtjänstbolaget har inte levt upp till kommunens krav på UC riskklass 3, ett krav enligt kommunens förfrågningsunderlag när bolag ansöker om att bedriva hemtjänst.
Varför kunde inte kommunen ha agerat i ett tidigare skede när bolaget inte levde upp till kommunens egna krav?
– Vi satte oss inte bara och lutade oss tillbaka. Vi begärde in en handlingsplan från företaget.
Enligt Bodil Mellgren har kommunen heller inte kunnat bryta avtalet innan rättsprocessen var klar.
– Vi har haft en dialog med våra jurister. Vi har haft en skyldighet att agera utifrån vad rättsinstanserna säger.
Hon betonar också att kommunens och Ivos granskningar skiljer sig åt. 2019 kom nya regler som kräver tillstånd från Ivo för företag som bedriver hemtjänst.
– Ivo gör en mer djupodlad granskning än kommunen. Om Ivo hade varit med från början hade det kunnat se ut på ett annat sätt. Men det är viktigt att berätta att ingen brukare eller anhörig har kommenterat att någon brukare har farit illa. Då hade vi stängt ned, säger Bodil Mellgren.
Hur ser kommunens plan ut nu?
– Det finns en plan för avveckling. Den är redan fastställd. Tjänstemännen sätter nu igång en avyttringsprocess, säger Bodil Mellgren.
Vad händer med brukarna som har fått hemtjänst av det aktuella bolaget?
– De har alltid möjlighet att välja en ny utförare, säger Camilla Nguyen, samordnare för lov, lag om valfrihetssystem, på Strängnäs kommun.
Har andra bolag möjlighet att ta emot fler brukare?
– Jag har inte hört att andra utförare skulle ha uppnått sitt maxtak. Det här är ju ingen hemlighet, de har ju vetat om att vi kanske måste lägga ned några utförare, fortsätter Camilla Nguyen.
Kan den kommunala hemtjänsten ta emot fler?
– Jag har inte fått några signaler om att den kommunala hemtjänsten inte kan det.
Hur ser tidsramen ut, handlar det om veckor eller månader innan brukarna får sin hemtjänst från annat håll?
– Det vet jag inte. Om jag skulle gissa skulle jag snarare säga månader än veckor så att det blir så bra som möjligt. Det här är inget som vi måste stressa fram, säger Camilla Nguyen.
Har kommunen under rättsprocessens gång informerat brukarna om att deras hemtjänstutförare saknar tillstånd?
– Vi har nått ut med informationen men jag kan inte säga att vi nått ut till 100 procent av alla brukare. Jag vet att nya brukare, som ska välja utförare, har informerats.
Ytterligare ett bolag som kommunen har avtal med saknar tillstånd från Ivo för att bedriva hemtjänst. Bolaget har överklagat ivo:s beslut och har ett pågående mål i kammarrätten.
Dessutom har ett tredje bolag, som bedrivit hemtjänst utan tillstånd från Ivo, tidigare själv valt att avsluta avatalet med Strängnäs kommun innan rättsprocessen var avgjord.
Tidningen har varit i kontakt med Hemmablicks vd och ägare som har avböjt att ge kommentarer i nuläget.
Förtydligande: Tidningen har efter den första publiceringen lagt till namnet på bolaget.