Hennes son lever i misär: "Mammahjärtat går sönder"

Hon är djupt oroad över sin son som har grava funktionsnedsättningar och nu är i ett psykosliknande tillstånd. Sedan i fredags har Strängnäs kommun lämnat den unge mannen utan personal. "Jag är förkrossad, jag har ingen ro att sova".

"Jag hoppas att min son kan få komma till ett boende där de kan se över hans medicinlista och börja jobba med honom från noll igen för att bygga upp honom. Jag hoppas att han ska bli sig själv igen", säger mamman.

"Jag hoppas att min son kan få komma till ett boende där de kan se över hans medicinlista och börja jobba med honom från noll igen för att bygga upp honom. Jag hoppas att han ska bli sig själv igen", säger mamman.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2020-12-21 20:03

Tidningen har träffat en Strängnäsmamma med en son med grava funktionsnedsättningar. Han har utvecklingsstörning med autism grad 4 och diagnosen bipolär 2. Hans intelligensnivå beräknades tidigare ligga på en 3–5-årings, men är nu ännu lägre.

– Tidigare har han varit en glad kille som har tyckt om att göra saker.

Den unge mannen har beslut om bostad med särskild service enligt LSS, lagen om stöd och service, vilken är en lag som ger rätten till goda levnadsvillkor. Han har tidigare bott på ett boende i en annan kommun men tvingades att flytta efter studenten, då boendets tillstånd inte tillät att han kunde stanna.

Eftersom struktur och rutiner är viktigt för mannen hade flytten till ett gruppboende i Strängnäs kommun i juni planerats i nästan ett år.

– Men när han skulle flyttas fanns ingen av dem som varit med i planeringen från kommunen kvar, berättar mannens juridiska ställföreträdare Maria Kjell.

Hon är starkt kritisk till hur kommunen har tagit hand om honom.

– De har inte använt rätt arbetssätt, rätt bemötande eller haft tillräcklig bemanning, säger Maria Kjell.

– Jag ville inte att han skulle flytta hit. Jag känner honom bäst och ett sådant boende han behöver finns inte här, säger mamman.

Sedan flytten till Strängnäs kommun har mannens medicinering ändrats och han är utåtagerande och mår mycket dåligt.

– Han är som i en psykos. I dag ser man bara ett ansiktsuttryck som är helt tomt. Han har så starka mediciner. Jag ser inga reaktioner på att han känner igen mig. Förut, när han mådde bra, brukade han stryka mig på kinden, säger mamman.

Den 30 oktober slog mannen sönder nästan alla sina möbler i lägenheten och drog bort alla eluttag så att kablarna stack ut, något som fortfarande inte är åtgärdat. Sedan dess har han sovit i en trasig säng och levt med bara ett bord och två stolar.

Mannen har tidigare varit utåtagerande och flera gånger omhändertagits med LPT, lagen om psykisk tvångsvård, med hjälp av polis. När han i fredags kom hem från nyss nämnda vård fanns ingen personal på plats i hans lägenhet. Kommunal hade satt ett skyddsstopp och därmed förhindrat allt arbete hos mannen. Detta då arbetsmiljön anses vara för farliga för personalen. 

Strängnäs kommun har enligt mamman och Maria Kjell inte löst situationen för att häva skyddstoppet eller ordna ny personal.

– Mammahjärtat går sönder. Jag är förkrossad och har ingen ro att sova om nätterna. Det är min son som mår fruktansvärt dåligt. Hur kan kommunen göra så här när min son inte kan föra sin egen talan, säger mamman.

Eftersom sonen inte kan klara sig själv i lägenheten har hans juridiska ombud anställt personal dygnet runt som nu mannen får betala själv.

– Kommunen har ingen insats och jag måste skydda honom. Vad ska jag göra när kommunen inte svarar på mejl? Jag har sökt kommunchef, socialchef och socialnämnd för att få till en lösning men har inte fått kontakt på flera veckor, säger Maria Kjell.

Ombudet har nu polisanmält Strängnäs kommun, anmält kommunen till inspektionen för vård och omsorg samt skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen.

– Jag hoppas att min son kan få komma till ett boende där de kan se över hans medicinlista och börja jobba med honom från noll igen, säger mamman.

LSS

LSS är lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

LSS är en rättighetslag som ger rätten till goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!