Hon är ett internationellt tillskott, mamman är nämligen finsk och pappan dansk. 27-åringen växte upp på Fyn och via en halvårig grundutbildning hos den finska marinen hamnade hon i Sverige.
– Min man Mattias är finlandssvensk och jag träffade honom under militärtjänsten i Ekenäs.
Mycket tidigare än så hade Sandra Lindlöf Äikäs blivit hästbiten.
– Jag började på ridskola som 4-åring och vid 11 års ålder fick jag min första ponny. Honom behöll jag i tio år.
Tävlade du i Danmark?
–Ja, jag var med upp till de högsta ponnyklasserna i dressyr. Jag är en tävlingsmänniska och det vore kul att återuppta tävlandet, ja det vore verkligen på tiden.
Just nu har hon dock väldigt mycket annat att tänka på. Nytt jobb – sedan sensommaren – varvat med studier och husköp i Åkers styckebruk; "Strängnäs är min bas."
– I väntan på att få flytta in där bor vi hos Mattias föräldrar i Rönninge. Men bortsett från pendlingen känner jag att jag landat i tillvaron nu. Här hos Strängnäsbygdens ryttarförening kan jag utveckla min roll, när jag får arbeta med olika hästar. Ingen dag är den andra lik.
Hur hamnade du i Malmby?
– Det började med praktik under studietiden på Strömsholm. Efter skolan blev jag erbjuden anställning här.
Sandra Lindlöf Äikäs har en kandidatexamen från Strömsholm. Nu läser hon mastersprogrammet i idrottsvetenskap på GIH i Stockholm men så här långt har allting varit digitalt.
Hippologen har därför kunnat kombinera arbetet med studier utan några som helst störningar, eventuellt missade föreläsningar finns på video via Zoom.
– Tur att jag är en strukturerad person. Min anställning hos klubben är på 75 procent. Men jag är här totalt fem dagar i veckan, jag jobbar i stallet och håller i utbildningar. Ridlektioner har jag på onsdagar och lördagar.
– Allting känns superkul, jag får arbeta med både djur och människor. Jag jobbar med min passion, förklarar hon.
Har du egen häst?
– Tyvärr inte. Just nu räcker tiden inte till.
Vad är bäst med att lära andra människor att rida?
– Jag får jobba på olika nivåer. Det som driver mig är att se utvecklingen.
Hur ska en ridlärare vara?
– Tillmötesgående, kunnig och delar med sig av sina erfarenheter.
Fotnot: Hippologer är utbildade att hantera och träna hästar professionellt, de arbetar ofta som stallchefer, ridlärare eller tränare (enligt saco.se).