Händelsen inträffade under Classic Car Week i Rättvik i juli förra året.
En ingripandepolis har i förhör berättat att vid 16-tiden fick information om att det fanns en drönare i luften – trots att det var flygförbud i hela Rättvik under veckan.
Däremot övervakades området med drönare av polisen. På grund av flygförbudet flög en fjärrpilot en "maskin med radar", alltså en drönare som kan identifiera andra drönare.
Den gav utslag.
När radarn började tjuta gav fjärrpiloten drönarens position och signalement till polispatrullen. Piloten hade bland annat stora goggles på sig – och en handkontroll.
I åtta minuter filmades drönaren, som befann sig 50–60 meter upp i luften. En halvtimme senare befann polispatrullen sig på platsen där drönaren siktats.
Där påträffades Strängnäsbon. Han erkände att det var hans drönare – och till en början även att det var han som flög den till en av poliserna.
Ett alkoholtest som poliserna genomförde gav också utslag. Det visade att Strängnäsbon hade 0,69 promille i blodet.
När polisen sen visade filmen på drönarflygningen för mannen ändrade han sin historia och hävdade att det var en bekant som flög den. En bekant som han påstått sen har lämnat platsen – och som han inte velat namnge.
Han själv var inte närvarande och "kan ha varit på toaletten".
Strängnäsbon har sen medgett att han druckit alkohol, men efter att själva flygningen ägde rum. Till en av poliserna som anlände till platsen har han dock förklarat att han börjat dricka öl redan på förmiddagen.
Förklaringen att det var en bekant som flög drönaren köper inte tingsrätten, utan ser det som en uppenbar efterhandskonstruktion. Det har konstaterats att det var Strängnäsbon som flög drönaren – med 0,69 promille i blodet.
Därför har tingsrätten bedömt att åtalet är styrkt.
Strängnäsbon har nu dömts för flygfylleri. Påföljden blir 80 dagsböter á 400 kronor – totalt 32 000 kronor.
Med det är han sannolikt, efter tidningens efterforskningar i bland annat rättsdatabasen Acta Publica, den första någonsin i Sverige att åtalas och dömas för flygfylleri med drönare.
Fallet har därefter inte bara uppmärksammats i Sverige, utan även internationellt. Bland annat i den brittiska tidningen The Guardian och kanadensiska National Post.