I mars bildades Grannar hjälper grannar. Det är en hjälpgrupp som handlar mat, går till apoteket eller hämtar ut paket åt människor som är äldre eller tillhör riskgrupper. Tidningen skrev om gruppen när den var i uppstartsfas. Nu består hjälpgruppen av fler än 25 volontärer och handlar åt nästan 100 personer i veckan.
– Jag tycker att det är så fantastiskt, så stiligt att de ställer upp för det här, säger Annalisa van Keppel, som är en av dem som får hjälp.
Gruppen har också kommit att spela en viktig roll även för dem som engagerar sig. Ett flertal volontärer har utomnordisk bakgrund.
– Här lär jag mig svenska och får kontakter. Jag har inte så många svenska vänner annars, säger Alisa Vatres Trlin.
Men det är inte enda skälet till varför hon har engagerat sig.
– Det här är ett bra sätt att ge tillbaka till samhället. Jag tackar volontärer som jobbar i Sarajevo och hjälper min farmor med nästan samma saker som vi gör här. Jag tänker att jag hjälper någon annans farmor, säger Alisa Vatres Trlin.
Yngst i gruppen är Moa Hörnqvist som pluggar på gymnasiet.
– Jag engagerade mig för att det lät kul och intressant och jag ville hjälpa andra, berättar hon.
Gruppen samarbetar med alla mataffärer i Strängnäs tätort.
Redan nu har volontärerna i Grannar hjälper grannar bestämt vad som ska ske med hjälpgruppen i framtiden.
– Vi låter gruppen finnas kvar även när coronaviruset är över. Det finns många tillfällen då äldre och rörelsehindrade kan behöva hjälp med inköp, säger Mohamad Allatif, en av gruppens grundare.
I gruppen finns det också volontärer som tar emot beställningar.
– Personer som inte har dator och bara fast telefon kan ringa mig så tar jag upp deras beställning, säger Marianne Eek.
Det finns även fler organisationer och samfund runt om i kommunen som hjälper människor i riskgrupper att handla livsmedel. I Mariefred samarbetar Facebookgruppen Vi gör vad vi kan i Mariefred med Röda korset, Svenska kyrkan och Munkhagskyrkan.
I Åker-Länna församling handlar församlingens personal mat åt dem som behöver hjälp.
– Det är inte jättemånga som nyttjar hjälpen men det sker regelbundet. Vi kör så länge Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller, säger Annelie Spånberger som jobbar i församlingen.
I Stallarholmen handlar församlingen åt ett 60-tal personer i riskgrupper. Församlingen samarbetar med Röda korset.