Sommaren 2018 var torkan omfattande, vilket ledde till att flera lantbrukare – såväl spannmålsbönder som djurbönder – fick lida.
Skördarna blev mindre samtidigt som foderpriserna ökade. Flera bönder tvingades nödslakta delar av sitt boskap.
Gustaf Kjellin på Lida Lantbruk sitter lugnt i båten än så länge men säger att om det inte skulle börja regna till midsommar ökar risken för missväxt.
– Man får göra vad man kan. Vi måste beakta att det kan gå så här, och inte kalkylera med 100-procentig skörd varje år. Regnar det inom en vecka så kommer vi klara oss bra. Men skulle det hänga i sig med 25–30 graders värme ända in i juli, då är det katastrof, säger han.
Anders Norlén på Kilfröslunda gård på Selaön säger att det finns en oro för att en liknande torka som den 2018 ska ske även i år.
– Det börjar bli riktigt torrt. Vi har, till skillnad från många andra, egen bevattning så vi klarar oss nog ändå hyfsat, säger han och fortsätter:
– Vi vet inte än om det kommer bli så torrt som det var då. Men regnar det inte inom en vecka så är det nog kört för mycket.
Lantbrukarna hade i mångt och mycket ett skakigt år under 2022, berättar Gustaf Kjellin, men i slutändan blev lönsamheten god.
Räntehöjningarna blev dock ett hårt slag för många.
– Det är en väldigt kapitalkrävande industri där man ligger ute med mycket i form av både maskiner och i insatsvaror. När räntan då går från 1,5 procent till 5 procent på ett år blir det svårt. Där skulle vi bönder behöva lite mer stabilitet, säger han.
Gustaf Kjellin menar dock att torka i sig inte är något unikt – historiskt sett har Sverige gått igenom flera år av torka – och vill inte heller måla upp något skräckscenario, däremot anser han att det börjar bli hög tid att ha respekt för den svenska livsmedelsproduktionen. I slutändan blir det ju ändå konsumenterna som får bära konsekvenserna av en sommartorka.
– Livsmedelspriserna har varit väldigt låga under en lång tid, fram till ganska nyligen, så jag tror inte att folk är redo för att betala högre priser för mat. Förr i tiden la man mycket mer av sin inkomst på mat.
Han fortsätter:
– Vi ska inte ta livsmedelsproduktionen för given. Svensk livsmedelsproduktion är bäst i världen, så vi måste se till att vi värnar om den.