Högt tryck på Strängnäs kvinnojour i sommar

Våldet tar inte semester, snarare tvärtom utifrån antalet kvinnor, tjejer och ungdomar som kontaktar Kvinnojouren Måna/Trygg ungdomsjour. "Det känns oroväckande att det är så mycket" säger Elsa Sköldberg, stödsamordnare på jouren.

Elsa Sköldberg är stödsamordnare på kvinno- och tjejjouren Måna och Trygg ungdomsjour och tar emot våldsutsatta personer i lokalen på Nicandergatan 13.

Elsa Sköldberg är stödsamordnare på kvinno- och tjejjouren Måna och Trygg ungdomsjour och tar emot våldsutsatta personer i lokalen på Nicandergatan 13.

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2024-07-21 17:43

Nyheten i korthet

  • Kvinnojouren Måna/Trygg ungdomsjour i Strängnäs kommun har upplevt en ökning av samtal och besök under sommaren.
  • Stödsamordnaren Elsa Sköldberg uppmanar till civilkurage och handling vid misstankar om våld, inklusive att kontakta polisen, socialtjänsten eller kvinnojouren för råd.
  • Jouren, som mestadels drivs på ideell basis med 25 aktiva volontärer, kämpar för finansiering och behöver minst fem nya volontärer inför hösten.

Under sommaren har jouren märkt av en stor ökning av antalet telefonsamtal och fysiska besök. Såväl kvinnor som ungdomar, både tjejer och killar.

– Vi ser jättemycket psykiskt våld, och även det sexuella våldet ökar på sommaren, säger Elsa Sköldberg och fortsätter:

– Det kan vara unga tjejer i osunda relationer likaväl som medelålders kvinnor där semestern gör att man umgås mer än vanligt. Det är också mer alkohol inblandat.

Elsa Sköldberg vill uppmana alla att reagera om man ser våld i någon form.

– Att någon faktiskt uppmärksammar vad som sker kan vara avgörande.

Vad kan man göra?

– Ringa polis, kontakta socialtjänsten eller ringa kvinnojouren för råd. Civilkurage kan vara tufft, men man kan alltid göra någonting även om man inte aktivt konfronterar. Våga fråga!

Sedan stödboendet för utsatta kvinnor lades ner 2021 har kvinnojouren i Strängnäs kommun satsat mer på den öppna verksamheten. Men det är en kamp mot snäv budget och att hitta tillräckligt med volontärer.

Elsa Sköldberg började som volontär men är nu fast anställd på kvinno- och tjejjouren. Hon är socionom och kurator och har ansvaret för jourens fysiska möten med våldsutsatta kvinnor. Fyra, fem besök per dag är inte ovanligt. Det kan både vara kvinnor som lever i en våldsutsatt relation eller i så kallat eftervåld där till exempel en slitande vårdnadstvist kan kräva stöd.

Vad är det svåraste med arbetet?

– Det tyngsta är att hitta finansiering så att vi får fortsätta verksamheten. De tunga erfarenheter av våldet som vi möter har vi ett skyddsnät för, men tankarna på vad som händer med de här kvinnorna om vi inte finns kvar är jobbiga.

Mycket av arbetet sker på ideell basis, och i dagsläget finns 25 aktiva volontärer som ser till att chatten kan hållas öppen varje vecka. Chattfunktionen har visat sig vara en låg tröskel för kontakt och där man alltid kan vara anonym.

– Men de tyngre ärendena försöker vi sedan boka in för en fysisk kontakt.

Till hösten behöver jouren få in minst fem nya volontärer, som får en tvådagarsutbildning innan de kör igång.

– Vi söker personer som har tid att avvara för pass här under kvällstid ett par gånger per månad. Och det behöver vara någon som står stadigt i sig själv, har ett feministiskt perspektiv och vill arbeta mot våld. Och som vill vara i ett sammanhang med likasinnade, säger Elsa Sköldberg.

Det här gör jouren

Statistik Kvinno- och tjejjouren Måna och Trygg Ungdomsjour

– Genomför i snitt omkring 220 stödsamtal per år. 

– Genomför i snitt omkring 340 stödjande, anonyma chattar per år.

– Genomför vålds- och brottsförebyggande föreläsningar till omkring 2550 barn och ungdomar per år.

– Genomför i snitt omkring 80 rådgivnings- och informationssamtal till anhöriga och yrkesverksamma per år.

– Genomför i snitt omkring 30 praktiska insatser per år, i form av exempelvis medföljande på polisförhör, rättegång, vid flytt och/eller i kontakt med andra myndigheter. 

Karta: Nicandergatan 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!