"Hon hade löst boendet"

Hjälper man sig själv så får man också klara sig själv. När Eva meddelade att hon hade hittat en barack så upphörde socialkontorets löfte om hjälp med bostad.

Strängnäs2014-03-29 06:00

Tidningen träffar Annica Westling, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen, och Ulrica Runemar, enhetschef på resursenheten.

Varför har Eva inte fått någon hjälp med bostad?

– Vi byter ju handläggare, jag har bara läst vad som stod. Hon hade ju en boendeutredning, det kan ibland ta tid eftersom vi är ute på den allmänna marknaden och letar lägenhet, och när jag läste så såg jag att det var avslutat för att hon hade löst sitt boende själv, säger Ulrica Runemar och syftar på baracken.

Men att det var en barack som Eva flyttade till visste inte socialkontoret när man beslutade om hyresbidrag.

– Jag vet inte hur det här har kommunicerats, men att bo utan el och vatten när man har barn, även när det är umgängesbarn, det är ingen boendestandard som vi tänker oss är bra, säger Ulrica Runemar.

Att vara "umgängesbarn" innebär att man träffar sin förälder men att man bor hos annan vårdnadshavare, exempelvis den andra föräldern. Men i Evas fall framkommer av journalanteckningar att barnens pappa inte vill ha barnet/barnen på heltid.

Socialkontoret sitter i en knivig sits. Några egna bostäder finns inte så hjälp med bostad till utsatta handlar om fastighetsägares välvilja. Evas situation är inte heller unik i Strängnäs. Och hur många barn som kan vara i samma situation som Evas finns det ingen statistik på eftersom Evas barns pappa har ordnade boendeförhållanden.

Hans Swärd är professor i socialt arbete vid Socialhögskolan i Lund. Han säger att socialtjänstlagen visserligen talar om att alla ska garanteras skälig levnadsnivå, men att det också finns en verklighet.

– Finns det inga bostäder så finns det inga bostäder, säger han.

Han berättar att antalet hemlösa har ökat markant sedan 1980-talet. År 2011 beräknades 34 000 människor leva i hemlöshet, vilket är mer än en tredubbling sedan 1993. I detta drabbas barn. Förra året vräktes 500 barn och 4 000 beräknas leva under osäkra hyresförhållanden och då är svartkontrakt inte inräknade.

– Barnen får svårt att klara skolarbeten, de vet att de är fattiga så de begär inte saker. De hyser samkänslor och är oftare sjuka, säger Hans Swärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om