Vid åttatiden på midsommaraftons morgon var Kajsa Fredriksson som vanligt ute och rastade sin hund kring Domkyrkoberget där hon bor.
– När jag gick förbi Månssons trädgård såg jag att det överlag var ganska rörigt. Bänken var flyttad och i gräset låg fimpar, snus, kapsyler och färggranna shotflaskor.
Kajsa Fredriksson såg också små silverblanka föremål glimma i morgonsolen.
– Det låg säkert tio stycken utspridda. Jag plockade ihop alla och la dem på bordet, men tog hem en för att försöka ta reda på vad det var. Jag la ut en bild på Facebook och där fick jag såklart svar.
Det hon hittat visade sig vara patroner med lustgas, tänkt att användas till exempelvis gräddsifoner.
Patronerna används dock även ibland i berusningssyfte genom att gasen andas in – något som kan vara livsfarligt.
Kajsa Fredriksson säger att hon såklart inte kan veta säkert att lustgaspatronerna i Månssons trädgård använts som droger.
– Men de har knappast bakat gräddbakelser – det var ju helt klart en festplats.
Hon har dessutom tunga personliga erfarenheter av hur ett till synes harmlöst ungdomligt festande snabbt kan eskalera utom kontroll – och sluta med döden.
– Jag förlorade min lillasyster i missbruk när hon var drygt 20 år. Det började med ett oskyldigt tonårsfestande men drivkraften efter kraftigare berusningsmedel blev alltför stark. Hon fortsatte till heroin och dog av en överdos.
Att de små gaspatronerna, som är lagliga att både sälja och köpa, är så lättillgängliga skrämmer henne:
– Jag hittade dem enkelt på en hemsida med tillbehör till fester. Ett tiopack kostar 49 kronor. Man ska vara 18 år för att beställa, men alla ungdomar känner väl nån som är 18.
Under nätbutikens korta produktbeskrivning – "Drivgas i form av patroner som passar våra gräddsifoner" – finns en betydligt längre varningstext. Där står bland annat: "Varning! Lustgas ska ej användas i berusningssyfte. Lustgas är livsfarligt och kan leda till irreparabla skador i hjärnan, nerver och övriga kroppen."
– Ungdomarna kanske inte vet hur farligt det är, utan tror att det är som alkohol. Det gör mig orolig. Det är 20 år sedan min syster dog, men det hade lika gärna kunnat vara i dag, säger Kajsa Fredriksson som hoppas att fler unga och föräldrar blir medvetna om riskerna.