Hon stöttar överklagan: "Börjar likna en betongförort"

Fyra familjer gick samman och överklagade detaljplanen för Måsen i Ulvhäll. Nu ligger ärendet hos mark- och miljödomstolen. "Jag är glad att det här prövas", säger Yvonne Knuutinen (V).

Yvonne Knuutinen (V) tycker att 325 bostäder i Måsenområdet i Ulvhäll (som innefattar 6,5 hektar) är åtminstone 100 för många. Hon är därför glad över att fyra familjer i närområdet överklagat beslutet i kommunfullmäktige.

Yvonne Knuutinen (V) tycker att 325 bostäder i Måsenområdet i Ulvhäll (som innefattar 6,5 hektar) är åtminstone 100 för många. Hon är därför glad över att fyra familjer i närområdet överklagat beslutet i kommunfullmäktige.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-12-25 06:52

Hon ingår i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som under hösten klubbade igenom detaljplanen, vilken ska utmynna i byggandet av cirka 325 bostäder av skiftande storlek i Kilenkryssets regi på framför allt Åkervägen

Men Vänsterpartiet är inte odelat förtjust i planerna, vilket också framkom på kommunfullmäktige i november där V röstade emot förslaget.

Ett beslut om antagande fattades likväl men innan tiden för överklagande gick ut hade fyra familjer i Ulvhäll, som påverkas av den tilltänkta byggnationen, agerat.

– Beslutet för Måsenområdet är överklagat. Vi har mejlat till David Aronsson och tackat honom för hur Vänsterpartiet röstade. Det känns annars som att Strängnäs kommun inte bryr sig om oss som bor här, säger en av de boende i kvarteren ovanför Måsen.

undefined
Yvonne Knuutinen: "Strängnäs börjar ju nästan likna en betongförort till Stockholm, om det här skulle bli verklighet." Måsen ligger cirka 900 meter från resecentrum.

Det har varit ganska bråttom att överklaga.

– Sista möjligheten var den 24 december. Vi fick ihop 15 sidor och speciellt en av oss har lagt ner mycket kärlek på detta, berättar den i Ulvhäll bosatta personen.

– Vi har oroat oss en längre tid och påtalade flera saker under såväl samråds- som granskningsperioder.

Ett trafikflöde i Ulvhäll som kommer att öka markant, vissa huskroppar på upp till sex våningar samt ett möjligt parkeringsgarage på över 30 meter är vad familjerna vänder sig emot. "Man kan inte bygga höghus mitt i ett villaområde."

– Ska Strängnäs vara en småstad eller inte? Och behövs det verkligen byggas över 300 bostäder här, bland annat i form av sexvåningshus? Det börjar ju nästan likna en betongförort till Stockholm om detta går igenom, säger Yvonne Knuutinen.

Erika Svensson, planarkitekt på kommunen, förklarar:

– Grannar har all rätt att överklaga och jag är inte alls överraskad att det här går vidare till domstol eftersom jag kände till deras synpunkter. 

Så hur ser du på fortsättningen?

– Om det döms till vår fördel ändras ingenting, om grannarna får rätt hamnar planuppdraget på ruta noll igen. Hur som helst uppstår ett dödläge i processen under större delen av 2021. Det brukar ta mellan sex och tolv månader innan ett domslut faller.

Peter Kavén representerar Kilenkrysset.

– En viss försening blir det så klart. Men jag hoppas ändå att bygget kan komma igång första halvåret 2022, säger han.

Är du orolig?

– Nej, och heller inte förvånad. Det här är ingen ovanlig händelse och jag tror att vi får igenom vår detaljplan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!