Hon vill göra Nyföretagarentrum i Strängnäs mer synligt

Catharina S:t Cyr tog kontakt med Nyföretagarcentrum för att få hjälp att starta eget. Det ledde till att hon själv blev verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum.

Catharina S:t Cyr, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum Strängnäs.

Catharina S:t Cyr, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum Strängnäs.

Foto: Joachim Sorbe

Strängnäs2022-05-22 08:07

Catharina S:t Cyr har tidigare jobbat på Länsförsäkringar. De sista fyra åren var hon ansvarig för Länsförsäkringars bankverksamhet i Strängnäs och Eskilstuna. Längre tillbaka i tiden har hon varit politiskt aktiv som gruppledare för KD i kommunfullmäktige.

Catharina kom i kontakt med Nyföretagarcentrum i slutet av förra året sedan hon sagt upp sig från bankjobbet för att istället bli konsult.

– Jag valde att ta steget att starta eget för att kunna bestämma mer över min egen tid, men ändå få göra roliga saker, säger hon.

Det handlade först om att hon ville ha hjälp av Nyföretagarcentrum med att komma igång med sitt eget konsultbolag.

– Jag hyr ut mig som chef eller förändringsledare. Det är för att få användning av all kunskap jag samlat på mig under 35 år på bank.

Under processen med att starta eget visade det sig att Nyföretagarcentrum sökte en ny verksamhetsledare och Catharina blev då en av kandidaterna till tjänsten.

Den 8 mars tillträdde hon som verksamhetsledare.

– Det här är ett av mina första uppdrag.

Vad tar du med dig från ditt tidigare jobb på banken till Nyföretagarcentrum?

– Jättemycket coachning av individer. Det handlar om att coacha den som har en affärsidé och locka fram det bästa och också ge självförtroende till att våga ta hela steget. I och med att jag också har suttit i kreditkommittéer och jobbat med bankaffären som sådan har jag bra kunskap om vad man ska tänka på när det gäller affärsplan, marknad, kunder och så vidare.

Catharina vill att Nyföretagarcentrum ska bli mer synligt.

– Vi kommer att vara mer synliga i digitala medier. Vi kommer att samverka mer med de olika nätverk som finns i Strängnäs. Vi kommer till exempel att köra pop-up i Åkers Styckebruk på onsdagar fram till midsommar.

– Vi måste också titta på om vi behöver stärka oss ytterligare när det gäller rådgivning på andra språk.

Nyföretagarcentrum i Strängnäs samarbetar med nyföretagarcentrum i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm för att kunna erbjuda utbildningar kontinuerligt. Under pandemin var alla utbildningar digitala, men nu har man även börjat jobba mer med fysiska möten och hybridmöten.

Nyföretagarcentrum finansieras till största delen av det lokala näringslivet och erbjuder kostnadsfri hjälp och rådgivning om det man behöver veta för att starta ett företag. Nyföretagarcentrum erbjuder ett antal utbildningar, till exempel 3 Steg till eget företag där man bland annat får lära sig om affärsplan och bokföring. Nyföretagarcentrum i Strängnäs ligger på Skogsvägen 1 i Gula Rosornas Företagsby.

– Vi har en bra samverkan med våra sponsorer och kommunens näringslivskontor.

Det senaste året har rådgivningen skötts av Lotta Asplund medan styrelseledamoten Inger Lindelöw varit verksamhetsledare. Catharina jobbar både som verksamhetsledare och rådgivare. Lotta Asplund slutar den sista maj, men enligt Catharina kan det bli aktuellt att anlita en ersättare så att Nyföretagarcentrum fortsättningsvis kommer att ha två rådgivare.

Den senaste tidens ekonomiska oro, som bland annat beror på kriget i Ukraina, har bidragit till att både antalet nystartade företag i Strängnäs och intresset för Nyföretagarcentrum har minskat något.

– Det finns så många som går och drömmer om att göra någonting annat så jag tror att om det bara blir lite klarhet i det här bruset av olyckliga nyheter så kommer man att våga starta företag igen.

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum Sverige har som uppdrag att stimulera ökat nyföretagande. Målsättningen är att med sin kostnadsfria rådgivning bidra till fler livskraftiga företag. Av de som startat företag med hjälp av Nyföretagarcentrum har färre än en procent gått i konkurs efter 3 år. Företagarcentrum finns i 220 kommuner och finansieras av lokala näringslivet, regioner, myndigheter och organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!