Hornudden stänger sitt kafé – satsar på luncher

Hornudden stänger sitt kafé – men fokuserar desto mer på lunchserveringen. Nu ska maten och råvarorna få ännu större utrymme under sommarens förbokade matupplevelser.

Karin Sjöstedt och Oskar Nyström dukar upp bordet i ett av Hornuddens växthus.

Karin Sjöstedt och Oskar Nyström dukar upp bordet i ett av Hornuddens växthus.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2022-03-15 21:21

– Det är säkert några som kommer bli besvikna, men en bidragande orsak till att vi gör det här är för att vi har märkt att de flesta av våra gäster faktiskt kommer för att äta lunch, säger Karin Sjöstedt. 

När tidningen besöker Hornuddens trädgård i mitten av mars är det den första molniga förmiddagen på en vecka. Trädgården gör sig dock bäst soliga dagar i sommarskrud, berättar hon.

Då strömmar gäster från när och fjärran till kaféet och restaurangen ute på Aspö – men i år försvinner den möjligheten. Verksamheten meddelar att de stänger ner sitt kafé, för att kunna lägga allt krut på lunchserveringen.

– En utmaning vi alltid har haft är att kunna förmedla att vår mat är lokal, och ofta odlad här på plats. Vi hoppas kunna ge råvarorna ett större utrymme i vår servering genom att fokusera mer på luncherna, säger kocken Oskar Nyström.

undefined
Lokala råvaror är melodin på Hornudden – här växer spenatbladen bara ett tiotal meter från köket.

Förändringen innebär att restaurangen endast kommer ta emot bokade lunchserveringar under sommaren. På så sätt kan restaurangen lättare planera dagens verksamhet.

– Vi har inte haft tiden att klara av administrationen med bokningar på sommaren, men det vill vi kunna, säger Oskar Nyström.

Karin Sjöstedt fyller i:

– Vi har en ganska skaplig ekologisk odling, och vi vill få möjligheten att utnyttja grönsakernas kapacitet ordentligt genom att fokusera på luncherna.

Konceptet har de redan hunnit testa genom att erbjuda vad de kallar årstidsluncher, ett slags pilotprojekt där bokningsbara lunchplatser erbjudits en gång i månaden. Testet har fallit väl ut, konstaterar Karin Sjöstedt.

– De har varit fullbokade allihopa, då förstod vi att vi var något på spåret.

undefined
Hornudden lägger allt sitt krut på lunchserveringen i sommar.

Chansen att ta en kaffe och äta fikabröd i solen går dock inte förlorad. Trädgårdens bakelser går utmärkt att servera som efterrätt, försäkrar hon. På så sätt ska även kafégästerna kunna hitta något som faller en i smaken.

– Vi hoppas det. Bokar man lunchen kan man ju ta en efterrätt också. Jag vet att folk har varit oroliga att de inte ska kunna äta en rosenmarängkvittenpaj, men den blir kvar.

Dessutom ska förändringen kunna öka hållbarheten, något av ett ledord på Hornudden.

– Det gör att vi kan ta vara på skörden om vi kan planera hur många som kommer, och det gynnar gästen som förhoppningsvis kan få en ännu bättre matupplevelse, säger Oskar Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!