Kommunens församlingar tappar medlemmar

Flera församlingar i Strängnäs stift tappar medlemmar. Detta kan skapa svårigheter med att förvalta det svenska kulturarvet. "Det är klart att det finns en utmaning", säger domprost Christofer Lundgren.

Strängnäs domkyrkoförsamling är en av kommunens församlingar som successivt tappar medlemmar. Tappet balanseras dock ut någorlunda av antalet inflyttningar till Strängnäs.

Strängnäs domkyrkoförsamling är en av kommunens församlingar som successivt tappar medlemmar. Tappet balanseras dock ut någorlunda av antalet inflyttningar till Strängnäs.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2023-01-06 17:02

Nya siffror som Svenska kyrkan framställt åt Sveriges Radio visar på medlemstappen.

Christofer Lundgren är domprost i Strängnäs och säger att tappen i domkyrkoförsamlingen är en del av en långsiktig tendens som berör Svenska kyrkan i helhet.

– Medlemstalen i relation till befolkningen är på väg nedåt och har varit det under en lång tid. Det är en långsam process, men den finns där, säger han.

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö märks den här minskningen kontinuerligt, berättar Christofer Lundgren.

– Samtidigt sker det en stark inflyttning till Strängnäs, vilket påverkar antalet kyrkotillhöriga. Om man ser det i absoluta tal är minskningen för oss inte lika kraftig.  

Christofer Lundgren säger dock att utträdessiffrorna inte på lång sikt är det som kommer att utgöra den stora utmaningen för svenska kyrkan. Det som spelar större roll är tendensen som syns hos dagens nyblivna föräldrar. 

– Kyrkotillhörigheten bland våra äldsta generationer är väldigt hög, i och med att många döptes som barn. De som föds nu av kyrkotillhöriga föräldrar döps i betydligt mindre omfattning, och det är det som på sikt kommer att göra den stora skillnaden.

Anledningen till varför detta sker säger Christofer Lundgren att han bara kan spekulera kring. Det kan ha att göra med allmänna breda samhällstendenser, menar han, där allt fler i dag har en svagare anknytning till kyrkan.

Dessutom tror han att både trycket såväl som förväntan från både samhället och äldre generationer på att nyfödda ska döpas är lägre.

I förlängningen kan det här komma att hota kyrkornas ekonomiska situation.

– De ekonomiska förhållandena skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika församlingar. Många tänker nog inte på att varje församling är ekonomiskt självständig.

Han fortsätter:

– I stort sett alla intäkter för en församling kommer från kyrkoavgiften.

Krympande församlingar kan även stöta på ekonomiska problem när det gäller att ta ansvar för sina kyrkobyggnader.

– Det är ju en del av vårt gemensamma kulturarv. Det är en stor utmaning som svenska kyrkan står inför. Den enda lösningen jag kan se är att se till att ha ett väl fungerande församlingsliv. Det finns inga genvägar. Styrkan finns i det personliga mötet – det är inte reklamkampanjer som kommer att göra skillnad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!