Hundägare fälldes av tingsrätten

En man från Strängnäs kommun har fällts i Eskilstuna tingsrätt. Orsaken är att mannen brutit mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Straffet blev 30 dagsböter.

Mannen döms för bristande tillsyn gentemot sin hund (djuret och personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra).

Mannen döms för bristande tillsyn gentemot sin hund (djuret och personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Strängnäs2019-12-03 14:32

– Domen är klockren, säger åklagaren Gabriel Frosteby.

Redan sommaren 2015 drabbades den nu dömde mannen, som är 40-årsåldern, av ett föreläggande enligt lagen om tillsyn över hundar och katter. Detta sedan polisen mottagit fler anmälningar från mannens grannskap. Hunden ska ha sprungit lös inne på annans tomt och även uträttat sina behov där.

Anmälningarna föranledde att en kommissarie besökte platsen, eftersom hunden ändå inte lämnade grannens tomt i fred. 

Polismyndighetens föreläggande innebar bland annat att hunden utomhus skulle kopplas i ett högst två meter långt koppel.

I november samma år ska besöksförbudet ha ignorerats.

Ägaren frikändes i rätten eftersom det inte gick att bevisa att hunden absolut lämnat tomten eller att mannen verkligen delgivits nämnda föreläggande. 

Det senaste åtalet skulle dock ge ett annat utfall.

Där har ett vittne uppgett att han vid många tillfällen, särskilt under 2017, sett hunden i en lina vars längd snarare uppskattas till 20 meter. Hunden har setts i sällskap av olika personer. Det finns flera bilder som visar på överträdelser.

I polisförhör fick mannen frågan om vad som står i föreläggandet. Svaret blev då: "Det var så länge sedan jag fick det, jag minns ju knappt vad jag åt till lunch förra veckan."

Tingsrätten beslutade om dagsböter. Åtalet gällde en specifik händelse hösten 2017 där mannen bröt mot föreskrift genom att inte hålla sin hund kopplad utomhus i fast koppel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!