Fel skolplacering ställer till det för familjen

Familjen Wallin-Sjögren har överklagat skolplaceringen till såväl kommunen som Skolverket. "Deras mätning stämmer inte med vår", säger pappa Love Wallin-Sjöberg om att tvillingsönerna placerats utifrån närhetsprincipen.

Love och Anna Wallin-Sjögren med sönerna Andreas och Elias, 5, bor vid Låsta, mellan Malmby och Stallarholmen och ser sin framtid där.

Love och Anna Wallin-Sjögren med sönerna Andreas och Elias, 5, bor vid Låsta, mellan Malmby och Stallarholmen och ser sin framtid där.

Foto: Privat

Strängnäs2023-05-07 04:45

Familjen Wallin-Sjögren bor nästan exakt mitt emellan Vasaskolan och Stallarholmsskolan. Det här har fått konsekvenser för tvillingarna Andreas och Elias, som inte fick den skolplacering som föräldrarna önskat.

Love och Anna Wallin-Sjögren flyttade till huset vid Låsta mellan Malmby och Stallarholmen 2015. Ett par år senare kom enäggstvillingarna.

– Vi har gått "all in" för att rota oss i kommunen och ser vår framtid här på lång sikt, säger Love Wallin-Sjögren.

undefined
Love och Anna Wallin-Sjögren med sönerna Andreas och Elias, 5, bor vid Låsta, mellan Malmby och Stallarholmen och ser sin framtid där.

Barnen går i dag i förskola i Mariefred, och familjen hade hoppats på att skolgången skulle kunna fortsätta där. Men som tidningen tidigare rapporterat om så är Mariefreds skola full inför nästa läsår, och tvillingarna placerades istället på Vasaskolan inne i Strängnäs.

– Vi angav inget andrahandsalternativ efter Mariefred eftersom vi inte trodde det skulle behövas, säger Love Wallin-Sjögren.

Detta medförde att kommunen placerade bröderna Andreas och Elias utifrån närhetsprincipen som säger att det är hundra meter närmare till Vasaskolan än till Stallarholmsskolan. Det vill inte föräldrarna gå med på.

– Vi har en stark koppling till Stallis. Barnen vill börja spela fotboll där och vi är med i Vikingaföreningen. Dessutom kommer flera andra som går i förskolan i Mariefred nu också att börja där.

Dessutom är Strängnäs åt fel håll då Anna Wallin-Sjögren har sitt arbete i Nykvarn och maken i Stockholm.

undefined
Enligt familjen Wallin-Sjögrens egna mätningar blir Stallarholmen deras närmsta skola, och det är också där de vill ha sina söner. Kommunen däremot har placerat dem på Vasaskolan.

Kommunen har läst in sitt vägnät i skolvalssystemet och det är detta man utgår ifrån. När Love och Anna gjorde egna mätningar fick de ett annat resultat, till Stallarholmens fördel.

– Kommunens system tar inte hänsyn till rondeller eller enkelriktade gator. Och vi har 10 rondeller härifrån till Vasaskolan, det blir längre än vad de har räknat med. Men jag känner mig jättelöjlig att behöva bråka om hundra meter hit eller dit, det känns inte så vuxet, säger Love Wallin-Sjögren.

Kommunen å sin sida hävdar i ett mejl till paret att om de ska tänka om kring avståndet för familjen Wallin-Sjögren måste hela skolvalet göras om för samtliga elever. Och det är inget man tänker göra. Kommunen uppmanade istället familjen att ansöka om skolbyte.

"Vi känner oss otroligt ledsna, uppgivna och kolossalt upprörda. Det kan ju inte vara så många blivande sexåringar som hamnat så otroligt i kläm som våra killar där det påverkar hela familjens privata situation", skriver Anna Wallin-Sjögren till kommunen.

undefined
Love och Anna Wallin-Sjögren känner inte att de har någon relation till Strängnäs, utan tillbringar mer av sin fritid i Stallarholmen och vill därför också ha skolan där, när det nu inte blev Mariefred som var deras förstaval.

Paret känner inte att tjänstemännen har kunnat gå dem till mötes.

– Vi har skrivit väldigt känslomässigt och så får vi bara fyrkantiga och byråkratiska svar. Något slags mänsklighet vore "nice". Man bör som skattefinansierad tjänsteman ha den ödmjukheten, säger Love Wallin-Sjögren och fortsätter:

– Men sakfrågan är viktigast för oss och kvarstår fortfarande: Varför gör de den här märkliga bedömningen?

Föräldrarna har nu både ansökt om skolbyte och överklagat till Skolverket, men kommer inte att få något besked förrän under juni månad. Detta medför att barnen missar inskolningsdagar under våren.

– Vi vägrar att låta dem gå på det på Vasaskolan. Det blir förvirrande för dem, eftersom de inte ska gå där.

"Vi känner det som att köra huvudet i en vägg", skriver Anna Wallin-Sjögren i ett av mejlen till utbildningskontoret.

– Vi kommer att fortsätta fajtas alla vägar som finns. Det här är inte bra för barnen, säger Love Wallin-Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!