Hundra ungträd sönderskurna – kan kosta 850 000 kronor

Omkring hundra unga björkar och oxlar som kommunen planterat utmed Malmbyvägen har skurits sönder. Deras framtid är oviss.

Rose-Marie Byström, projektledare på stadsmiljöenheten, har svårt att förstå varför någon gjort sig mödan att skära remsor ur omkring hundra träd. "Det är inte för barken, för den ligger kvar", säger hon.

Rose-Marie Byström, projektledare på stadsmiljöenheten, har svårt att förstå varför någon gjort sig mödan att skära remsor ur omkring hundra träd. "Det är inte för barken, för den ligger kvar", säger hon.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2021-09-03 04:45

Rose-Marie Byström från kommunens stadsmiljöenhet drar fingrarna över det torra trä som blottlagts av ett flera centimeter brett och minst halvmeterlångt sår i barken på en ung oxel.

Trädet är en av det dryga 50-tal oxlar som kantar Malmbyvägen över Gorsingeberget från Malmbyhållet. Mitt på berget skiftar allén till björk, även det ett 50-tal som leder vidare ner till Solberga handelscenter.

Alla har de skärsår i barken. Mer och mindre breda respektive långa remsor har skalats av med ett vasst tillhygge, ända in till träet. Ibland har den eller de som gjort det tagit omtag och skurit flera gånger i samma träd, avslöjar ärren.

Skadegörelsen upptäcktes och polisanmäldes alldeles nyligen, men genomfördes enligt Rose-Marie Byström troligen redan förra året.

– Såren är så pass torra. Det är ett under att vi inte sett det tidigare. Nu var det en medborgare som anmälde det till vårt kundcenter.

undefined
Det var en dyster syn som mötte Rose-Marie Byström och Marie Ollman när de inventerade ungträden, sedan en medborgare reagerat och tipsat kommunen om skadegörelsen.

Vad syftet med trädskärningen är har hon svårt att förstå.

– Det är obegripligt. En fyllegrej? Men ingen passerar väl här på väg hem från krogen? Och det här har tagit tid. Vartenda träd är skuret.

För kommunen finns nu inget mer att göra än att vänta och se hur stor skada barkningen har gjort. Vilka träd som klarar sig på sikt, vilka som dör och vilka som "bara" får sämre tillväxt:

– Sannolikt kommer trädkronan att dö eller bli underutvecklad på den sida som är skadad. Såren stoppar tillförseln av både näring och vatten. Plus att det är en inkörsport för svampar och skadeinsekter. Det är som att skära bort hud, säger Rose-Marie Byström.

Mest orolig är hon för björkarna, som är känsligare än oxlar och ser lite hängiga ut. Just nu är det oklart varför.

Det värsta scenariot är att alla de omkring hundra träden utmed Malmbyvägen har skadats så svårt att de måste bytas ut.

– Om man måste byta ut alla träd är vårt nyanskaffningsvärde 850 000 kronor. Det är inköpskostnaden, sedan tillkommer arbetet.

Hoppet om att hitta den eller de som skurit träden tycks litet. Polisen har inga spår att jobba vidare med och ärendet avslutades nästan direkt efter det anmäldes. Det konstaterar Eva Tördahl, förundersökningsledare vid Strängnäspolisen:

– Det hände för så pass länge sedan och vi har inga spår eller vittnen. Än, säger hon och tillägger:

– Om någon vet något får de jättegärna höra av sig.

Strängnäspolisen och Eva Tördahl nås via telefon 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!