"Hur ska jag kunna sälja grönsaker här?"

I medborgardialogen blev det tydligt att Strängnäsborna vill att Gyllenhjelmstorget ska bli snyggare. Men kommunens "quick-fix" kan ha blivit lite för snabb.

OB-glaskub2.jpg

OB-glaskub2.jpg

Foto:

Strängnäs2014-05-23 20:00

Lunchrusning på Gyllenhjelmstorget. Solen står högt och det är en av årets första riktigt varma dagar, över 25 grader.

Rusning är det också i grönsakshandlaren Nedjad Jazics vagn. Där, bland västeråsgurkor och tidiga jordgubbar, är det svalka. Vagnen skuggas av husen bredvid.

Strax intill hans vagn har två glaspagoder vuxit fram. De är ståtliga, i svart metall och glas, och nästan färdigbyggda. De är resultatet av den dialog som Strängnäs kommun förde med medborgarna förra sommaren, då många tyckte att Gyllenhjelmstorget skulle snyggas till. Glaspagoderna är tänkta att inhysa knallar vars marknadsstånd inte uppfyller skönhetskraven.

– Det var en grej som vi såg att vi kunde fixa snabbt, en quick-fix, säger Marianne Andersson (C), ordförande för Teknik- och fritidsnämnden.

Men Nedjad Jazic är inte lika nöjd med den snabba lösningen. Han har visserligen tackat ja till att flytta in i de två pagoderna så snart de är klara. Men i den stekande värmen på torget undrar han hur kommunen tänkte när de valde glas. Temperaturen där inne närmar sig 40 grader.

– Om jag ställer in ägg här kommer de att vara kokta om två timmar. Hur ska jag kunna sälja grönsaker här? Jag får värmeslag, och grönsakerna blir dåliga, säger han.

Enligt reglerna får han inte heller ställa någonting framför pagoderna, och de får inte flyttas till torgets skuggsida. Nedjad Jazic oroar sig dessutom för vad som skulle hända om någon av glasväggarna går sönder när han och kunderna står intill. På marken ligger en del glassplitter från rutor som brast när pagoderna monterades. Kunder med funktionshinder, till exempel rullstol, kommer inte heller kunna ta sig in i pagoderna eftersom tröskeln är drygt en decimeter hög.

– De frågade aldrig hur jag ville ha det. Om det ska vara såhär kan jag lika gärna lägga ner och gå till arbetsförmedlingen, eller sätta mig på gatan och tigga, säger Nedjad Jazic.

Marianne Andersson medger att inga torgförsäljare tillfrågades innan man beslutade att köpa in pagoderna.

– Nej, vi har nog inte frågat dem. Det hade kanske varit bra. Men vi hade ju en jättebred medborgardialog förra sommaren, och alla hade möjlighet att uttala sig.

Hon lovar att se till att det ordnas ramper så att det blir lättare att ta sig in och ut i pagoderna. När det gäller värmen har nämnden redan börjat se över möjligheterna att komplettera med någon typ av markiser.

– Det finns också ventilationsluckor, säger hon.

Om det finns behov har kommunen planerat att sätta upp en tredje pagod på torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om