Vid Finningerondellen, i kvarteret Kungsfiskaren mellan Björkvägen och Kilenvägen i Ulvhäll, ska det byggas tre hus med 111 hyreslägenheter. Lägenheterna kommer att vara på mellan ett och tre rum med kök.
Det är Bergsundet Development AB som bygger och på deras hemsida kallas projektet för "Roggeborgen".
– Vi fick inte kalla det för Kungsfiskaren, som kvarteret annars heter, så då har vi kallat projektet för Roggeborgen, berättar Johan Perslow.
Tidigare har det hållits en markanvisningstävling om vem som skulle få utveckla området. När Bergsundet vann tävlingen åtog bolaget sig därmed också att följa kommunens krav som bland annat var att miljöklassa byggnaden samt att bygga i hållbara material. Husen kommer att byggas i massivträ, även kallat korslimmat trä.
– Just dessa hus blir en platsbyggd konstruktion i korslimmat trä.
Hur vanligt är det att hyreshus byggs i korslimmat trä?
– Det är förhållandevis ovanligt. Det blir vårt andra projekt. Men det blir mer och mer vanligt i Sverige, det kommer fler och fler fabriker som producerar korslimmat trä.
Enligt Bergsundets hemsida skulle byggstart ha skett redan vintern 2020.
– I huvudsak handlar förseningen om att vi inte har fått vår ansökan om investeringsstöd godkänd, men även om att de svenska leverantörer av korslimmat trä vi pratat med har haft leveransproblem. Mycket handlar om att vi inte har kunnat få leveranser på den nivå vi vill.
När sker byggstart nu?
– Vi håller på med förberedande projektering. Vi tror att vi kommer att ha produktionsstart runt sommaren. Bostäderna kommer sedan att vara klara vid årsskiftet 2022/2023.
När kan man ställa sig i kö till lägenheterna?
– Man kan göra en intresseanmälan på vår hemsida. Det kom in namn tidigt. Uthyrningen påbörjas om ungefär ett år.
Bergsundet har fått statligt investeringsstöd till projektet och hyrorna kommer därför att vara begränsade.
Bergsundet kommer att äga husen men kommer tills vidare att anlita någon som förvaltar dem.
– Vi hoppas på att kunna fortsätta utvecklas i Strängnäs. Blir vi större i Strängnäs då sätter vi upp en egen förvaltningsorganisation.
Till vem riktar sig bostäderna?
– Med undantag för när vi bygger trygghetsboenden försöker vi undvika ålderssegregering. Vi riktar oss inte bara till en målgrupp, vi försöker göra hyreslägenheter som passar alla åldrar.