Elsas kantin i Gula rosornas by hoppades in i det sista kunna erbjuda ett traditionellt, om än pandemianpassat, julbord. Så blir det dock inte, konstaterar Alexandra Wedel Hedqvist som än en gång fått ställa om:
– Vi gör inga julbord på restaurangen för privatpersoner, men erbjuder ett mindre julbord för catering. Till den 22 och 23 december kan man också beställa julmat för avhämtning hos oss.
Även vardagarnas lunchservering har pandemisäkrats och i lördags var det premiär för ett nytt grepp: matstånd på stan.
– Vi står växelvis på Gyllenhjelmstorget och Västervikstorget alla lördagar fram till jul. Där erbjuder vi restaurangmat som man får färdigställa själv. Närmare jul kan man också köpa ett urval av våra bästa rätter till julbordet där, säger Alexandra Wedel Hedqvist.
Megs kök och trevligt i Malmby, som också har fortsatt med luncher, hann börja ta emot julbordsbokningar men ställde sedan om. Nu erbjuds avhämtning av jultallrik, julpåse och julbord.
Avhämtning erbjuder även Tre kockar i Sörmland: mathantverkarna Patrik Arneke, Maria Printz och Lasse Dahlén.
I två olika decemberlådor på Äleby gård utanför Stallarholmen stoppar de ner Sörmlandsanknuten mat, som Stallarholmslöja, Marias julknäcke, Älebys viltköttbullar och rödkål från Kilfröslunda gård.
– Allt är mathantverksmässigt och med många lokala leverantörer. Det är vår gemensamma uppgift att klura ut den här situationen, säger Maria Printz som kallar lådorna för "kalaslådor med mycket storytelling".
Slottspaviljongen i Mariefred, som sedan i somras har nya ägare, hade planerat för traditionellt julbord men ställer in. Det berättar delägaren Pierre Karademir:
– Vi har just bytt ut julbordet mot jultallrik. Vi kommer att ha öppet som vanligt i december. Avhämtning går också bra.
Några stenkast bort ligger Gripsholms värdshus som i fjol hade runt 3 000 julbordsgäster – en av årets viktigaste säsonger.
– I år har vi valt sittande julbord där man blir serverad allt som hör julbordet till i sju olika omgångar. Vi följer alla restriktioner med stora avstånd. I dagsläget är runt 500 platser bokade. Vi har massor av utrymme kvar, säger Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström.
Värdshuset Gripen har också tänkt om. I stället för gående bord erbjuds enligt hemsidan jultallrik med bordsservering på fredagarna före jul, plus catering.
Tidningen har tidigare berättat att Edsbacka bistro i Strängnäs ställt om till en Sörmlandsinspirerad vintermeny och den 19 december stänger för säsongen.
Skottvångs gruva i Åkers bergslag har också ställt in sitt traditionella julbord.
– Vi lägger ut menyer på Facebook, hemsidan och Instagram inför varje helg. Då kan gästerna välja att komma till vår bordutglesade restaurang eller sms:a en beställning så får de take-away. Vi säljer även matsäckar och fikakorgar, hälsar Maria Bystedt.
Taxinge slott utanför Nykvarn erbjuder avhämtning, hemkörning – och gående bord. Dock med hälften så många gäster som tidigare år och särskilda tider för att undvika köer, förklarar vd Åsa Fimmerstad:
– Du blir anvisad när du kan gå till buffén så bara ditt sällskap är där, även för omtag. Vi har max åtta personer vid varje bord, som står med statuerat avstånd. Kaffe och godsaker serveras i salongerna där det finns gott om plats.