Därför visar klockan på Strängnäs domkyrka "fel" tid

Ser du inte vad klockan i tornet på domkyrkan i Strängnäs visar för tid? Du är inte ensam. Klockan visar nämligen tiden på sitt alldeles egna sätt. Domkyrkoklockare Sara Innerfors reder ut hur det ikoniska uret fungerar.

Sara Innerfors är domkyrkoklockare i Strängnäs och bland annat ansvarig för att klockan i domkyrkotornet går rätt.

Sara Innerfors är domkyrkoklockare i Strängnäs och bland annat ansvarig för att klockan i domkyrkotornet går rätt.

Foto: Catarina Nitz

Strängnäs2024-03-31 18:00

Den syns över hela centrala Strängnäs och har visat rätt tid i flera hundra år. Eller har den det? Många som tittar på urtavlan på det mäktiga kyrktornet undrar vad det är för tid klockan egentligen visar.

Sara Innerfors är klockare Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och den som har ansvar för klockan. Hon skrattar när tidningen tar kontakt för att ta reda på om den går rätt. Det inte nämligen inte första gången hon får frågan.

undefined
Två minuter i sex eller halv tolv? Det är inte helt lätt att se vad klockan är på Strängnäs domkyrka om man inte vet hur den ska avläsas.
undefined
Är klockan tio i fyra eller vad?

– Det är egentligen så att det bara är en visare, och det är en timvisare. På en vanlig klocka har man ju två visare, en lång och en kort. Här är det bara en visare som är i form av en pil, säger hon.

När vi ses är klockan 11.30 och pilen befinner sig mycket riktigt mellan de romerska siffrorna XI och XII på urtavlan. Men eftersom visaren är längre än en vanlig timvisare, och dessutom utsmyckad med en liten "bulle" på mitten, är det lätt att tolka den som två visare som pekar åt rakt motsatta håll.

– Klockan på domkyrkans torn visar bara vad det är för timme. Man behöver titta på den och se åt vilket håll pilen är. Det kanske går lättare om man tar sin mobil och zoomar in den, säger Sara Innerfors.

Vill man ha lite mer detaljerade tidsangivelser gäller det att spetsa öronen.

– Kyrkans klockor slår varje kvart. Ett slag när den är kvart över, två slag när den är halv, och tre slag när den är kvart i.

Varje hel timme slår klockan det aktuella antalet slag. Om klockan till exempel är 15.00 slår den tre slag. Men det gäller att höra upp så att man inte misstar sig och tror att klockan är 14.45.

– När det är heltimme slår klockan "ding-dong", när den slår kvart över, halv eller kvart i är det bara ett "ding", förklarar Sara.

– Det här är ju för att förr i tiden var ju inte minutrarna så viktiga. Det minsta man bekymrade sig om var kvartarna, säger Sara Innefors. 

Går klockan rätt då?

– Ja absolut! Den går rätt. Som domkyrkoklockare är det en av mina uppgifter att se till att visaren visar rätt timme och jag behöver gå upp och ställa visaren ungefär tre gånger om året.

Det äldre urverket, som var från mitten av 1700-talet, står kvar uppe i tornet, men togs ur bruk för cirka 20 år sedan och ersattes med ett atomur.

undefined
Sara Innerfors är domkyrkoklockare i Strängnäs och bland annat ansvarig för att klockan i domkyrkotornet går rätt.

– Så jag behöver inte dra upp klockan som man fick göra tidigare, säger Sara Innerfors.

Det nya urverket ställer om sig själv när man byter från vinter till sommartid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!