Imamer på torget svarade på frågor: "Vår skyldighet"

En växande rädsla för muslimer och islam fick de fyra imamerna att gå ihop och besvara de funderingar svenskar har kring religionen. Med kampanjen Fråga en muslim vill de ge folk en annan bild av islam än den extrema varianten som de upplever ofta målas upp i media. "Som minoritet är det vår skyldighet", säger Kashif Virk.

Målet är inte att få människor att konvertera till islam, berättar Rizwan Afzal, längst till höger, utan att förklara vad Gud säger i koranen. Bredvid honom står Agha Yahya Khan, Kashif Virk och Musab Rashid, från höger till vänster.

Målet är inte att få människor att konvertera till islam, berättar Rizwan Afzal, längst till höger, utan att förklara vad Gud säger i koranen. Bredvid honom står Agha Yahya Khan, Kashif Virk och Musab Rashid, från höger till vänster.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2023-12-11 20:12

De fyra imamerna – Kashif Virk, från Stockholm, Musab Rashid från Malmö, Agha Yahya Khan från Göteborg och Rizwan Afzal från Luleå – är alla med i Islams ahmadiyyaförsamling. 

Under måndagen hade de ställt upp sin vagn med tillhörande broschyrer och lektyr på Gyllenhjelmstorget. 

– Vi har skickat ut miljontals med broschyrer i hela landet under åren som har gått. Nu tänker vi att vi inte bara vill vara i folks brevlådor, utan också på deras torg, säger imamen Kashif Virk. 

– Många människor känner inte till vad islam egentligen är, därför är vi ute och svarar på deras frågor, fortsätter Agha Yahya Khan. 

Under de år som gått har de sammanlagt hunnit beta av runt hundra städer och orter. Det här blir första gången de tar sig an Mälardalen. 

undefined
"Det finns en minoritet av muslimer som inte praktiserar religionen på rätt sätt. Men media plockar upp dem och får vanliga svenskar att det är islam", säger Agha Yahya Khan.

2018 var första året de drog igång kampanjen, som fick sin start under bokmässan i Göteborg. 

– Kampanjen startades först i Kanada under namnet "Ask a muslim". Vi tänkte att vi skulle testa att göra samma sak i Sverige, för svenskarna kommer inte särskilt ofta till moskéerna. De är blyga, men har många funderingar kring islam, säger Rizwan Afzal. 

Kashif Virk tar vid: 

– Innan valet 2018 var det jättemycket diskussion om islam och muslimer. Det gjorde folk rädda. Man ville förbjuda allt möjligt, och det var flera partier som delade samma budskap. Då tänkte vi att det bästa sättet att hantera det var att skapa en dialog. Det är vår skyldighet som minoritet att berätta om vår religion, så att folk får rätt uppfattning och inte bara går på det de matas med genom media. 

Konceptet, att erbjuda alla som har funderingar kring islam en stund att diskutera ämnet med en imam, har under åren fått väldigt god respons, berättar de. 

undefined
Imamerna har tidigare varit både i Almedalen och på Järvaveckan för att svara på frågor från besökare.

På dagens agenda fanns också ett möte med kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) inbokat klockan 13. Två timmar senare var det dags att träffa en annan religiös ledare i Strängnäs stifts biskop Johan Dalman. 

– Under liknande möten brukar kommunerna berätta om vad de har för utmaningar kring invandring och integration, så ger vi förslag på vad de kan tänka på. Vi brukar också erbjuda oss att komma och föreläsa. Med biskopen ska vi prata om hur vi kan arbeta tillsammans, säger Kashif Virk. 

undefined
"Vi vill försöka bygga broar och minska de rädslor som finns i samhället", säger Agha Yahya Khan.

Turnén i Mälardalen började på måndagen med ett skolbesök i Västerås. På tisdagen samlas imamerna i Katrineholm, för att sedan beta av Eskilstuna, Köping, Enköping och Stockholm de kommande dagarna. 

Hur tycker ni att bilden av islam har förändrats under de senaste åren?

– De senaste 20 åren har det gått åt fel håll, där de mest extrema rösterna har varit de som synts och hörts. De däremellan har inte hörts, säger Kashif Virk och fortsätter:

– Det borde vara en moskés naturliga roll att i sin omgivning berätta vad islam är. Annars riktar sig de bara till den egna gruppen.

Hur är det att vara muslim i Sverige i dag?

– Det är fortfarande jättebra. Men problemen kommer om man till exempel vill bygga en moské, vilket är nästan omöjligt i dag. Och det är fortfarande svårt för kvinnorna, för om man vill bära hijab får man räkna med att man kommer att trakasseras och få svårare att hitta jobb, säger Agha Yahya Khan.

Karta: Gyllenhjelmstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!