– Kvarnen har sex vingar och ett stillastående kvarntorn, med ett roterande tak. Typen kallas för holländare. Det har egentligen ingenting med Holland att göra men de är vanliga där, säger Henrik Mörner som guidar kvarnens besökare.
Kvarnkullen har en lång historia. Under tidigt 1600-tal byggdes den allra första kvarnen där. Strängnäs kvarn som vi känner till den idag stod klar år 1855.
– Skälet var skattelagstiftningen. Staten hade ont om pengar och var tvungna att beskatta något. Då gjorde man det olagligt att mala sitt eget mjöl och man var tvungen att gå till en kvarn. Staten tog en skopa mjöl från varje säck, dåtidens moms, säger Henrik Mörner.
1918 såldes kvarnen till Strängnäs kommun. Driften upphörde däremot under 40-talet för att produktionen inte alls var lönsam.
– Den blev lätt utkonkurrerad. Kvarnen kunde tillverka en pall per dag vilket är 500-600 kg.
Strängnäs kvarn är en välbesökt plats, då och nu. När den var i drift och det blåste under hösten vallfärdade invånarna till kvarnen för att få mala sitt mjöl. Det förklarar också varför kvarnen har många närliggande krogar.
Det klassiska utseendet är bevarat och kvarnen är väl synlig från en stor del av Strängnäs. Idag är den gamla industrilokalen ett skyddat byggnadsminne.
– Den är inte byggd för att vara snygg, den är byggd för att funka, säger Henrik Mörner.