Flera banker har gått ut och varnat för ett bluffsms från Gothia Inkasso där privatpersoner får information om en faktura som förfallit.
De som följer instruktionerna och länkarna får ett program installerat som gör att bedragarna helt kan ta över telefonen. Det betyder att de kan se koder och använda Bankid samt alla funktioner i telefonen.
Fenomenet med sms-bedrägerier kallas för smishing, sms-fiske.
Precis ett sådant sms fick Strängnäsbon Inger Fogelström Jonsson.
Nu berättar hon för tidningen om den traumatiska upplevelsen som till slut fick ett hyfsat gott slut – men historien tar många vändor.
– Precis innan jul fick jag ett sms från Gothia finans. Jag gick och tittade på det där sms:et hela dagen och i sms:et stod det att en faktura hos dem hade förfallit. Jag har under en längre tid varit sjukskriven och där och då tänkte jag ifall jag missat att betala något, säger Inger Fogelström Jonsson.
I sms:et fanns ett telefonnummer – som Inger Fogelström Jonsson ringde upp.
– När jag ringde upp var det en jättetrevlig man som svarade och sa att det fanns ett ärende hos dem som var på väg att hamna hos inkasso. Han berättade då att det finns en app som kan hjälpa till med betalningspåminnelser så att det inte händer igen. Jag tycker att jag är skärpt men där och då bara gjorde jag allt som han sa.
Dagen efter gick Inger Fogelström Jonsson in på sin telefon för att säkerställa att hennes lön hade kommit in på kontot. På det gemensamma sparkontot hon hade med sin man fanns 700 kronor.
Dagen innan hade det funnits 388 500 kronor – som nu var borta.
– Jag höll på att svimma och jag sprang så fort jag kunde till banken. Jag höll på att bryta ihop fullständigt. På banken hävdade man att någon hade lyckats ta sig in i telefonen och fjärrstyrt den. Jag var i chock hela julen och varken jag eller min man kunde sova eller äta.
Beskedet som paret fick var att pengarna inte gick att rädda och att det inte skulle gå att få tillbaka dem.
Under jul och nyår drabbades Inger Fogelström Jonsson av svåra panikattacker och ångest.
– Det var fruktansvärt, jag bara grät och grät, berättar hon.
Men historien skulle snart ta en lycklig vändning för Inger Fogelström Jonsson och hennes man.
I början av februari fick paret nämligen reda på att de skulle ersättas för sin förlust. Säkerhetsavdelningen hade gjort en egen utredning och ändrat sig. Några dagar senare fanns hela summan på kontot igen
– Det har varit ett trauma för oss och det är klart att det blev en lättnad när pengarna kom tillbaka. Men den här händelsen har satt sina spår. Nu vill jag varna andra och påminna om att man inte är ensam i sådant här. Man ska inte skämmas, avslutar Inger Fogelström Jonsson.
Katharina Schramm Hellmark är kontorschef på Inger Fogelström Jonssons bank, Handelsbanken Strängnäs. Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att antalet bedrägerifall ökar.
– Vi ser att bedrägerier är ett växande problem i samhället och trenden med sms-bedrägerier ökar hela tiden tyvärr. Bedragarna hittar nya tillvägagångssätt och det återspeglas även på en kommunal nivå. Vi ser att fallen ökar bland våra kunder och jag skulle säga att det ökat ganska drastiskt, säger hon, och fortsätter:
– När våra kunder drabbas av ett bedrägeri blir det ett lidande och nästan som ett trauma för dem personligen. Det är en obehaglig känsla när något sådant händer.
– Oavsett hur stort eller litet belopp man har blivit av med försöker vi alltid att hjälpa kunden. Dels att finnas där personligen som stöttning men även att försöka få tillbaka kundens pengar. Det kan vara en jättestor skillnad i summa men varje fall blir såklart viktigt för oss att titta på och utreda. Vi försöker utveckla även våra system för att hitta alla möjliga tillvägagångssätt för att ligga i framkant, säger Katharina Schramm Hellmark.
– Det finns många olika tillvägagångssätt och olika sms-bedrägerier som man kan drabbas av. Vi försöker alltid informera våra kunder och ge kunskap i hur man ska agera om man tror att man fått en bedrägeri-sms. I Strängnäs finns vi lokalt och våra kunder kan alltid nå oss.
Vad kan man som privatperson tänka på?
– När det gäller sms så ska man aldrig klicka på länkar, eller ringa något telefonnummer som anges. Det blir vägen in för bedragarna och då kan man tyvärr drabbas, säger Katharina Schramm Hellmark.