En psykiskt sjuk Strängnäsbo fick särskilt boende beviljat i början av 2023. Men Strängnäs kommun upplevde platsbrist, och kunde inte få fram någon sådan boendeplats. Någon annan form av boende erbjöds inte heller. Under väntetiden gavs Strängnäsbon boendestöd i sin vanliga lägenhet – något som inte ska ha fungerat som tänkt från kommunens sida, utan anhöriga fick gripa in för att vardagen skulle fungera.
Sex månader är gränsen för "oskäligt dröjsmål", enligt Inspektionen för vård och omsorg som granskat ärendet. Men dröjsmålet skulle komma att pågå till slutet av 2024 – i 21 månader. Och för det anser Ivo att Strängnäs kommun ska betala 1 miljon kronor i sanktionsavgift, vilket är maxbeloppet som kan dömas ut i detta sammanhang.
Inte heller fick Strängnäsbon flytta in på särskilt boende efter 21 månaders väntan. Under väntetiden hann nämligen biståndsbeslutet från 2023 att löpa ut. En ny ansökan gjordes – och på den blev det avslag. Kommunen ansåg att det saknades underlag som styrker Strängnäsbons behov av särskilt boende, och avslutade ärendet.
Utöver att det tog 21 månader från beslut till avslut, slår Ivo ner på ytterligare saker i kommunens handläggning. Dels anses det anmärkningsvärt att inget annat boende erbjöds under dröjsmålet, dels konstateras att det är glest i journalen. Ivo tycks inte kunna avgöra om kommunen inte har gjort tillräckligt i ärendet, eller om det är slarv med dokumentation av beslut och åtgärder som orsakar de sporadiska anteckningarna.
Tidningen har sökt Liridona Rama, tillförordnad socialchef.