I oktober i Är expanderade restaurangkonceptet Grekiska grill och bar till StrÀngnÀs och i linje med kedjan i stort kommer restaurangen att vara öppen för utsatta mÀnniskor pÄ julafton. Med hjÀlp av volontÀrer kommer det serveras gratis mat till de som behöver det.
â VĂ„rt mĂ„l Ă€r att dela ut 180 portioner under julafton. Vi kommer erbjuda fĂ€rdiga portioner vid restaurangen men ocksĂ„ leverans för de som inte har möjlighet att hĂ€mta sjĂ€lva, sĂ€ger Zeki Barhaido, restaurangchef pĂ„ Grekiska grill och bar i StrĂ€ngnĂ€s.
Med hjÀlp av en samordnare frÄn Frivilligcentralen i StrÀngnÀs har restaurangen fÄtt en lista pÄ personer som lever i utsatthet. PÄ julafton kommer den ordinarie verksamheten att hÄlla stÀngt, för att istÀllet under tvÄ timmar bistÄ de behövande med en pÄse smÄtt och gott.
Initiativet har skett i samarbete med organisationen A Demand for Action, ADFA, som hjÀlpt Grekiska grill och bar att komma i kontakt med lokala frivilligorganisationer runt om i landet. I StrÀngas kommer de eventuellt att bidra med arbetskraft den 24 december.
â FrĂ„n restaurangens sida har vi tillrĂ€ckligt med folk för att klara av julafton, men ADFA har varit vĂ€ldigt mĂ„na om att fĂ„ komma hit och hjĂ€lpa till. Det lĂ€r bli en till tvĂ„ personer frĂ„n deras sida, sĂ€ger Zeki Barhaido.
Den strÀngnÀsbaserade organisationen Starka hÀnder kommer ocksÄ att bidra med volontÀrer pÄ julafton.
Ăr det möjligt för privatpersoner att hjĂ€lpa till?
â Ja absolut. DĂ„ vill vi gĂ€rna att man hör av sig i förvĂ€g sĂ„ att vi kan berĂ€tta mer detaljerat om upplĂ€gget. Just i Ă„r har vi inte ett stort behov av mer arbetskraft, men den som Ă€r intresserad Ă€r vĂ€lkommen att höra av sig.
Zeki Barhaido fortsÀtter:
â Det Ă€r sĂ„klart jĂ€ttekul att folk vill hjĂ€lpa till men samtidigt mĂ„ste vi tĂ€nka pĂ„ att allting ska gĂ„ sĂ„ smidigt som möjligt för de utsatta personernas skull. DĂ„ Ă€r det viktigt att alla vet vad som ska göras, vilket blir lĂ€ttare om man inte Ă€r alltför mĂ„nga.
Grekiska grill & bar har vÀxt mycket de senaste Ären. Kedjan har idag 31 restauranger i 16 stÀder och nÀsta Är kommer sex till att öppna. Enligt kedjans vd Zeki Yalcin beror det till stor del pÄ det rÄdande ekonomiska lÀget som har slagit hÄrt mot landets utsatta.
â Vi mĂ€rker att allmĂ€nheten efterfrĂ„gar prisvĂ€rda koncept i dessa svĂ„ra tider. Folk Ă€r inte lĂ€ngre intresserade av dyra mĂ„ltider. Man vill fĂ„ valuta för sina pengar. Det Ă€r förklaringen till vĂ„r expansion.
Kedjan har erbjudit mat till utsatta mÀnniskor tidigare, frÀmst frÄn moderrestaurangen i SödertÀlje, men i Är Àr situationen pÄ en helt annan nivÄ enligt Zeki Yalcin. Samtidigt Àr han kritisk över bristen pÄ engagemang frÄn de ideella krafterna runt om i landet.
â Vi Ă€r i behov av folk som hjĂ€lper till att servera maten vid varje restaurang. NĂ€r vi gick ut med initiativet trodde jag att organisationerna skulle stĂ„ i kö, men mĂ„nga restauranger vĂ€ntar fortfarande pĂ„ att de ska ringa och erbjuda sin hjĂ€lp. Jag mĂ„ste sĂ€ga att jag Ă€r förvĂ„nad över bristen pĂ„ respons frĂ„n hjĂ€lporganisationerna.
Zeki Barhaido vill istÀllet belysa kedjans engagemang.
â Den hĂ€r gĂ„ngen har verkligen alla stĂ€llt upp. Till och med anstĂ€lldas slĂ€ktingar har engagerat sig, sĂ€ger han.
BÄde Zeki Yalcin och Zeki Barhaido vill poÀngtera ADFA:s roll i det hela. BÄda pekar pÄ organisationen som nyckelspelare för att möjliggöra den hÀr gÀrningen, bÄde i StrÀngnÀs och nationellt.
â Initiativet hade inte kunnat ske utan ADFA, sĂ€ger Zeki Yalcin.