Inspirationsdag för tjejgruppsledare

Ungdomsutvecklare och fritidsledare träffades i Mikaelshuset för att diskutera hur unga kvinnor utsätts för riktad reklam från tobaksbolag,

OB-tjejdag1.jpg

OB-tjejdag1.jpg

Foto:

Strängnäs2014-02-26 18:02

Mikaelshuset på Finningevägen är en aktivitetsgård för ungdomar. Där samlades under onsdagen personal från olika typer av tjejgrupper i Eskilstuna, Flen och Strängnäs kommun för att diskutera och inspireras av varandra.

Temat för dagen var drogförebyggande arbete bland unga tjejer. Först ut var Britt Fredenman från KSAN, kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor. Hon höll i en föreläsning med tillhörande interaktiva genusövningar där deltagarna fick testa påståenden och normer.

— Unga tjejer är en sårbar målgrupp för marknadsföring av beroendeframkallande medel. Kvinnor börjar tjäna mer, och industrin vill ha deras pengar. Därför har det dykt upp produkter som riktar sig till dem i större utsträckning, säger Britt Fredenman.

Hon berättade om problematiken med bolag som försöker locka till sig tjejer redan i ung ålder med hjälp av rosa snusdosor med speglar i locket, cigaretter med rossmak och förrädiska alkoholdrycker som smakar läsk.

— Om man arbetar drogpreventivt kan man skjuta på debuten tills de har fyllt 18 år, och då kanske de inte börjar alls, säger Britt Fredenman.

Men det är en svår kamp. Organisationerna är ekonomiskt oberoende, medan fritidsledaren och skolkuratorn har betydligt mer begränsade resurser när de ska informera om farorna.

— Det är viktigt att jobba med den förebyggande biten, att jobba tillsammans för att påverka attityder och förändra beteenden, säger Britt Fredenman.

Ett verktyg i kampen är Bellanet, ett nätverk för tjejgruppsledare som syftar till att stärka och vidareutveckla tjejgruppsarbetet.

— Villkoren för tjejgrupper är ofta dåliga. Det förväntas att man gör det ideellt, efter arbetstidens slut i någon källarlokal. Ofta måste killarna få vara med, men vi vill ha separata tjejgrupper också, säger Britt Fredenman.

På eftermiddagen föreläste även KSAN:s distriktschef Leena Haraké om saker som sätter krokben för arbetet med tjejer.

— Forskning om hälsa är ofta gjord på killar och män. När det till exempel pratas om alkoholvanor hos ungdomar redovisas inte flickor separat, och de har helt andra behov, säger Leena Haraké.

Initiativtagare till tjejgruppsdagen var Tina Qvinnström, enhetschef på Mikaelshuset.

— Jag ville inspirera personalen i Mikaelshuset som jobbar med tjejer. Och så passade jag på att bjuda in alla andra också, det är ett tillfälle att byta erfarenheter med andra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om