Strängnäs scoutkår är en av Sveriges äldsta och har funnits sedan 1912. Kåren består av 85 medlemmar som är allt från åtta år (har man föräldrar med sig kan man få börja ännu tidigare) till vuxna ledare. De träffas en gång i veckan, i sina respektive åldersgrupper och tränar praktiska övningar som sjukvård, eldning och matlagning över öppen spis. Men det är förstås mycket lek och samarbete också.
– Det roligaste är att man träffar andra människor med lika intressen och man lär sig mycket som man har nytta av, säger Pelle Hedbring, utbildningsansvarig i Strängnäs scoutkår.
Stor ungdomsrörelse
För mycket handlar om just ledarskap och att kunna möta alla typer av barn, då scouterna är världens största ungdomsrörelse. Det finns cirka 38 000 000 scouter i världen varav närmare 90 000 i Sverige. Syftet är att unga människor ska utvecklas till goda samhällsmedborgare och lära sig att behandla varandra på ett bra sätt. Samtidigt ska de förstås lära sig leva i och med naturen. Pelle Hedbring vill dock skrota fördomen om att det bara skulle handla om kottar och pinnar och att knyta knopar.
– Det är lätt att det bara blir det som visas upp. Men det är så mycket mer, man lär sig hur man hanterar miljön och hur man klarar sig ute i naturen. Sedan lär sig ungarna att samarbeta och respektera varandra.
Ida Karlström, 8, hör till de yngsta i scoutkåren, men har redan hunnit vara med i två år.
Likadant
– Det roligaste är att vara ute så mycket i skogen.
– Ja, och vi lär oss sjukvård, laga mat på triangakök och att vara försiktig med naturen. Vi lär även känna nya vänner, fyller kompisen Alva Uddling i.
Alla scouter i Strängnäs bär likadana slipsar och blå tröjor. Dels på grund av praktiska skäl, kläderna är slittåliga, dels för att det ska synas vilken kår de tillhör. Hajkning och läger är också en del av verksamheten och något som uppskattas stort, både av ledare och barn.
– Det är bland det roligaste. I sommar ska vi vara i Norge en vecka, berättar Jakob Askergren.