Maj månad var regnigare än vanligt vilket gjorde att flera mördarsniglar – tidigare kallad spansk skogssnigel – överlevde. Martina Ström, 41, är trädgårdsmästare på Osprey farm på Fogdön utanför Strängnäs, som har påverkats av skadedjuren bland sina odlingar.
– Jag hör mycket prat om sniglar, men jag tycker det varken är mer eller mindre än vanligt. Men de finns ju och gör absolut skada, det märker man av. De äter upp zucchinifrukten och äter mycket blad. Det är inte bra när de äter plantan när den är för liten, för då är det inte säkert att den klarar sig, säger Martina Ström.
Hur motverkar du mördarsniglar?
– Jag klipper dem men jag tycker det är lite jobbigt. Stampar man på dem får man slem under skorna och så släpar man runt på det. Jag tror inte att någon tycker det är kul att döda en snigel eller någonting levande, men när man tänker på vilken förstörelse de gör och att det är så många av dem, så måste man göra det. Ett nödvändigt måste ibland.
När ska man göra det?
– Morgon eller sen kväll är bäst att hitta dem, när det regnar eller har regnat. Jag använder järnfosfat som är godkänt för kravodling, vilket inte är farligt för andra djur eller maskar, det är väldigt viktigt för mig, säger hon.
Det finns olika sätt att bekämpa mördarsniglar, ett av dem är att som Martina Ström använda järnfosfatpreparat – man strör ut blå korn där sniglarna finns och när sniglarna ätit av kornen drar de sig tillbaka och dör av uttorkning. Preparatet är visserligen ofarligt för andra djurarter, men även andra snigelsorter stryker med.
Annars kan man klippa, trampa ihjäl dem, lägga i kokhett vatten eller frysa ner dem.
Är järnfosfat en effektiv metod?
– Delvis, men sniglarna kommer tillbaka. Man ska bara använda det två gånger per säsong däremellan får man gå och leta efter dem.
Martina Ström berättar att de även har problem med åkersniglar och harar. Åkersniglarna syns inte lika lätt – de gömmer sig i brätten som man sår i. I hålen på brättena smiter de ner och på natten kommer de ut för att äta.
Hararna tar igenom skydden som finns uppsatta runt odlingarna på Osprey farm och äter upp knoppar. Martina misstänker att det är harungar som tack vare sin litenhet kan smita in och äta.
Under tidningens besök var ägarna av Osprey farm, Johnny Andersson och Ina Mårtensson Andersson, på semester.