Parkslide känns enklast igen på de tjocka och ihåliga stjälkarna, som påminner om bambu till utseendet. Växten kan bli uppemot tre meter hög, med hjärtformade blad som är ungefär lika stora som en handflata.
Växten sprider sig via rötterna och har en förmåga att konkurrera ut andra arter, eftersom rotsystemet innehåller ett gift som tar död på andra växter. Det krävs bara rotfragment för att nya plantor ska kunna växa. De kraftiga rötterna är ofta fem till sex meter långa, och kan ställa till problem genom att tränga in i byggnader och vattenledningar.
Det finns inget lagkrav på att man måste bekämpa växten, men Naturvårdsverket rekommenderar ändå att man försöker förhindra spridning om man har den på sin mark.
Nu växer den invasiva arten i slänten längs med Vallbyvägen i Strängnäs. Enstaka skott syns också upp vid cykelvägen utanför förskolan Pelikanen i närheten.
Gunnel Clewemar, som bor i området, är en av flera privatpersoner som hört av sig till kommunen om den invasiva arten.
– Jag berättade var det fanns och att jag tyckte att de skulle ta bort den. Jag förstår inte att husägarna i närheten inte skriker högt om det här, säger hon.
Hennes egen tomt är än så länge inte i farozonen, men på sikt finns det en risk, påpekar Gunnel Clewemar.
– Det kan ju sprida sig i skogen, och då kommer det upp till mig, säger hon.
I enstaka fall syns växten inne på villatomterna på Skogsfruvägen. Tidningen pratar med en boende på gatan, som inte kände till problemet. Hon tycker dock att parkslide-larmet är lite överdrivet.
– Jag tar det på allvar, men det finns andra saker jag oroar mig mer för. Jag får väl börja klippa ner den nu.
Enligt kommunen känner man till problemet och tänker ta tag i det så snart man får rätt expertis på plats.
– Vi håller på att handla upp en konsult som ska kartlägga och ta fram en åtgärdsplan om vad vi ska göra med invasiva arter i kommunen. Tills dess avvaktar vi om vad vi ska göra med de här fallen av parkslide. Vi har även fått höra att det växer på en ristipp i Åker, säger Anders Ekman, verksamhetschef på teknik- och servicekontoret.
Han tillägger att parkavdelningen har mycket att göra nu på försommaren.
– Därför är det bra att medborgarna hör av sig till oss om den här typen av invasiva arter nu när växtligheten skjuter fart, säger Anders Ekman.