För många är Leif Lindström som ett välbekant ansikte i den socialdemokratiska lokalpolitiken. Andra kanske känner igen honom som ordförande för energibolaget Sevab. Strängnässonen har varit med i matchen länge, och nu inleds ytterligare ett kapitel i hans historia när han tillträder posten som ordförande för kommunens högsta beslutande organ.
— Mitt allra första jobb var som tidningsbud på Tosterö när jag gick i skolan. Men jag jobbade också extra och elektrifierade gamla trampsymaskiner. Där började mitt intresse för det elektroniska, och senare började jag jobba på Strängnäs stads elverk, det som numera är Sevab.
Det var även på den vägen som Leif Lindström kom i kontakt med politiken. På Strängnäs stads elverk fanns nämligen dåvarande oppositionsrådet Willy Nilsson (S). På arbetsplatsen pratades det mycket om politik, framför allt om levnadsvillkor, och Leif Lindström beskriver det som att det var då allting klarnade.
— Mina föräldrar var visserligen politiskt aktiva, men vi pratade aldrig politik hemma. De försökte aldrig någonsin påverka mig, jag fick tänka själv. En del säger att man får politiken med modersmjölken men jag har fått bilda mig en egen uppfattning.
Han började arbeta fackligt och blev aktiv i bland annat svenska kommunalarbetarförbundet och Socialdemokraterna. Med tiden blev han mer aktiv inom politiken.
På 1980-talet kampanjade Leif Lindström för Socialdemokraterna och var med när politiska mentorn Willy Nilsson blev det första socialdemokratiska kommunalrådet i Strängnäs. Valet efter valdes Leif Lindström in som ledamot i kommunfullmäktige. Listan på kommunala uppdrag är så lång att bara de från nittiotalet och framåt finns med på kommunens hemsida.
Ordförande i kommunfullmäktige blev han för första gången 1992. Leif Lindström beskriver ordförandeskapet som ett av de finaste förtroendena man kan få. Men ordförandeklubban innebär också en begränsning för den som är hungrig på politik.
— Om jag tittar tillbaka var det kanske inte det jag egentligen ville göra då. Som ordförande är man lite av en funktionär, och egentligen ville jag vara med och röra om i grytan. Jag ångrar det naturligtvis inte, men det kliade många gånger i fingrarna när jag ville ge mig in i debatten.
Den här andra vändan ser han fram emot desto mer. Han tror att den ska bli roligare än den förra, eftersom han har större erfarenhet av att hantera olika situationer och känner sig mer trygg i det han gör.
— Jag gör nog mer nytta nu. Jag behöver inte fundera så mycket på propositionsordningar. Man kan väcka mig mitt i natten och jag kan dra en kontrapropositionsvotering utan problem.
Av tidigare misstag har han också lärt sig att hålla bättre koll på privatekonomin. Under 2011 skrev Strengnäs Tidning om att Leif Lindström hade fått för mycket i politikerpension 2009-2011. Många olika förtroendeuppdrag, en försenad betalning och hans egna felberäkningar gjorde att siffrorna inte stämde. Tillsammans med pensionsbolaget löste han överskottet genom att han fick mindre pengar året efter.
— Det är jättesvårt att räkna fram de här delarna. Nu har de gjort om systemet så nu är det mycket lättare.
Nu håller han ständig kontakt med pensionsbolaget för att kontrollera att summorna stämmer. Blir det förändringar justeras de på en gång.
— Det blev en differens för 2013, så de ska dra av 113 kronor i månaden för 2014.
Att vara politiker innebär att bli ständigt granskad och ifrågasatt, inte bara av medier utan också av medborgarna. De flesta politiker är medvetna om att det följer med i uppdraget. Men under järnvägsbygget på 1990-talet fick Leif Lindström utstå både glåpord och rena hot av de som var missnöjda med järnvägsbygget. Bland annat förekom det affischer som visade järnvägsförespråkaren Leif Lindström dinglandes i en hängsnara.
— Då är det klart att det inte var roligt. Man oroar sig för sin familj.
I dag är synen på järnvägen en helt annan, och de flesta Strängnäsborna är glada över att det finns en järnväg. Men den hårda kampen, och andra som Leif Lindström varit med om, har satt sina spår.
— Man blir mer och mer orolig och undrar om någonting blir fel, för man vill ju inte göra fel. Jag tror att sånt här gör att det blir svårt att få folk att ta på sig politiska uppdrag.
Att han ändå fortsätter tror han beror på att han drivs av en vilja att förändra. Med åren tycker han att det har blivit roligare och roligare med politik. Han önskar att fler får upp ögonen för det, särskilt bland unga.
Men allt är inte bara politik för Leif Lindström. I omgångar har han varit styrelseordförande för Sevab. Under sin tid har han sett bolaget förändras och utvecklas.
Men det har inte alltid varit en dans på rosor. 2012 var ett mörkt år för Sevab som hade svåra ekonomiska problem med ett fjärrvärmeverk som inte gick som det skulle och en förundersökning om den havererade verksamheten på Kvitten. Leif Lindström blev utsatt för mycket kritik, bland annat från den politiska oppositionen som krävde hans avgång.
— Det är inte så konstigt att man får kritik när siffrorna var som de var. Men i sådana här lägen ska man vara med och ta sitt ansvar. Det var ingen bra lösning att bara lämna och låta andra lösa problemen. Vi kände att det vi gjorde var rätt.
Leif Lindström ser inget hinder för att sitta kvar som styrelseordförande. Han tror att bolaget fortfarande har förtroende för honom, och att hans uppdrag som ordförande för kommunfullmäktige inte hindrar honom från att göra sitt jobb i Sevab.
— 2012 blev det sämsta året i Sevabs historia. Men allt tyder nu på att 2013 blev det bästa året. Och det känns fint att få vara med om det.