Mikael Shaba och Akam Azizi är inte bara bästa vänner och grannar. De är också sedan fyra år med i elevrådet på Paulinska skolan. Och det var just Paulinska skolans tur att delta i projektet i Tanzania på Emboreet primary school, som finansieras med Sida-pengar. Mikael Shaba och Akam Azizi motiverade bra varför de ville åka.
– Vi vill hjälpa till så att de får en bra utbildning och ett bra liv, säger Akam Azizi.
– Vi vill stötta de yngre så att de vågar säga vad de tycker, säger Mikael Shaba.
Med i gruppen från Strängnäs är Helena Edvinsson, lokal barnombudsman, fritidspedagogen Daniel Nygren Hårdstedt från Finningeskolan och Hanna Nordgren från Åkerskolan. De två sistnämnda jobbar med elevråden på sina respektive skolor.
– Vi har tidigare varit nere och hjälpt till att starta ett elevråd på skolan, de har tränat på hur det är att möta byrådet. Nu ska vi hjälpa till att starta ett elevråd för de yngre åldrarna, förklarar Helena Edvinsson.
När de landar kommer de att spendera en del tid i Arusha, en av Tanzanias större städer, för att smälta alla nya intryck. I Emboreet kommer de sedan att bo i ett gästhus som tillhör kyrkan. Byn har 2 000 invånare som bor ganska utspritt. Skolan har 700 elever.
– Vi har förberett oss genom att vi har googlat mycket och sedan har vi sett en film som Helena har visat, berättar Akam Azizi.
Biståndsprojektet startade 2006 och har periodvis haft uppehåll. Organisationen bygger på en projektgrupp och en styrgrupp i de båda länderna som utbyter erfarenheter.
– Våra skolor tjänar på att ha elevråd, då träffar vi rätt i våra aktiviteter när barnen ger förslag. Vi hopas att elevrådet där nere ska formulera en aktivitet som de kan fortsätta med när vi har åkt hem, säger Daniel Nygren Hårdstedt.
Det kan nog bli en del utmaningar, inte minst språkligt. En tolk ska hjälpa till med kommunikationen.
– Jag hoppas att man kan skaffa sig vänner så att det blir lättare att snacka nästa gång vi ses, säger Akam Azizi.