Tidningen har tidigare berättat om det stora investeringsbehovet i kommunens VA-system. Nu meddelar kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt att man har säkrat en del av finansieringen. 280 miljoner kronor ska lånas från Nordiska investeringsbanken, ett samarbete mellan åtta nordiska och baltiska länder.
– Det här är en stämpel på att vi tänker och gör rätt. Vi är måna om att fokusera på saker som ska hålla över tid och vi kommer att göra fler hållbara investeringar i framtiden, skriver Jacob Högfeldt på kommunens hemsida.
Med pengarna ska Strängnäs avloppsreningsverk moderniseras och verket i Mariefred läggas ner. Avloppsvattnet ska i framtiden ledas därifrån till Strängnäs, vilket kräver en ny avloppsledning mellan orterna.
Men den dryga kvartsmiljarden som kommunen lånar nu kommer inte att räcka till hela projektet. Den totala prislappen på ombyggnationen är 560 miljoner kronor. Även den resterande summan ska lånas in, varifrån är inte bestämt ännu.
Behöver man som invånare vara orolig för att kommunen tar ett sånt stort lån?
– Nej. Lånet ligger inom ramen för de investeringar som vi har planerat för och som vi gör för att stärka Strängnäs kommun som plats. Kommunkoncernen har drygt 5 miljarder kronor i sin investeringsbudget fram till 2030, säger Jacob Högfeldt.
Han fortsätter:
– Snarare kan man känna sig trygg eftersom vi säkrar upp den infrastruktur som behövs för att man ska kunna bo, leva och verka i Strängnäs.
Kommunstyrelsens ordförande anser att Strängnäs har god ekonomi, vilket syns bland annat i kommunkoncernens ökande soliditet. Kommunen lever inte över sina tillgångar, tycker han.
– Det handlar ju också om ett ansvarstagande gentemot framtida generationer.
Han tillägger att villkoren för lånet som kommunen nu har säkrat är bra.
Investeringar i VA-systemet ska betalas genom VA-taxan. Det innebär att Sevab:s kunder på sikt kommer att behöva betala av lånet. Per invånare handlar det om drygt 15 000 kronor för hela projektet.
Nordiska investeringsbanken har en tydlig hållbarhetsprofil. Enligt egen utsago lånar institutionen ut pengar till sådana projekt som förbättrar produktivitet och gynnar miljön i medlemsländerna.
Beslutet att ansöka om lånet togs av en enhällig kommunstyrelse i oktober 2020.