Just nu blommar både äppelträden och andra fruktträd.
Förutom att naturens smörgåsbord är uppdukat till fullo för bina under den här tiden på året, är det också nu det är som vanligast att stöta på svärmande bin.
Men varför svärmar bina överhuvudtaget?
Jessica Appel, biodlare och Mariefredsbo, förklarar:
– När bina känner att de börjar bli för många så flyger den äggläggande drottningen iväg och tar med sig halva samhället. Oftast samlar de sig då i ett träd eller liknande i en stor boll, med drottningen i mitten. Sen skickar de iväg spejare som ska leta rätt på en ny boplats.
I värsta fall bestämmer sig bina för en boplats som kanske inte är helt optimal ur ett människoperspektiv, till exempel skorstenen på ett villatak.
– Ser man en svärm passera så ska man vara lite cool. Kanske sätta sig ner för att vänta och se var bina lokaliserar sig.
Hur brukar folk reagera när de ser en svärm?
– Det är en stor händelse och kan vara häftigt att höra hur det bara surrar och surrar. En del blir rädda, men oftast är bina väldigt fromma när de svärmar för då har de magarna fulla med honung. De ska ju ut på utflykt och kanske flyga långt, så de är proppmätta. De är inte alls intresserade av oss utan ska bara hitta en ny bostad. Om de sticks så dör de, så det gör de bara ifall de känner att de behöver skydda sin gemenskap.
Det är när svärmen satt sig, men innan spanarna hittat en ny boning, som svärmfångarens roll kommer in. Ser man en svärm som antingen stannat eller flyger runt kan man ringa på svärmtelefonen, som automatiskt kopplar samtalet till närmsta svärmfångare i postnumret man ringer från, berättar Jessica Appel.
Hon är själv både biodlare och svärmfångare. Var hon än färdas har hon alltid med sig en låda att samla in svärmande bin i – något som kan ske när som helst på dagen, även om det är vanligast att det sker när det är som varmast.
Vad gör du när du kommer fram till en svärm?
– Jag väntar och ser till att de stannar och lugnar ner sig. Sen tar jag min låda och sätter under svärmen och skakar ner den. Så länge drottningen hamnar i lådan är det "mission accomplished", för då kommer resten av bina till slut att följa henne och krypa ner i lådan självmant.
En erfaren odlare kan i regel se tecken i sin kupa på när samhället gör sig redo för att svärma, och kan då förbereda ordentligt för händelsen.
– Det man letar efter är en så kallad drottningcell, alltså att en ny drottning är på väg att bildas. Om det får löpa linan ut så går det en svärm, då det inte kan vara två drottningar i ett samhälle. När den nya gör sig redo att kläckas så tutar den som en liten trumpet, vilket är en signal till den gamla drottningen, "nu är det dags att du drar, annars kommer jag och biter ihjäl dig."
Jessica Appel fortsätter:
– Lämnar man bara bina åt sitt eget öde så kan man nästan alltid räkna med en svärm, då det ligger i deras naturliga drift.
Skulle du själv rekommendera att ha bin hemma i trädgården?
– Jo, det skulle jag göra. Det är en kul hobby om man tycker om djurliv i sin trädgård. Jag blev biodlare för att det inte surrade något hemma i mina träd. Jag är inte så intresserad av själva honungen; jag är intresserad av att bina mår bra.