Mannen, som är i 60-årsåldern, får en villkorlig dom och ska betala 58 000 kronor i böter, plus en avgift till Brottsofferfonden.
Det var under perioden juni 2021 till juni 2022 som pengarna fördes över till mannens konto. Som mest trillade det in 32 000 kronor från Försäkringskassan.
Att så skett har mannen, som är bosatt i Strängnäs kommun inte förnekat, men han hävdar att han aldrig haft någon brottslig avsikt.
Åklagaren Stina Eriksson, som tidningen sökt för en kommentar, har bland annat tittat på läkarintyg, tidsredovisning från arbetsgivaren samt Skatteverkets inkomstuppgifter.
Vid sidan av sitt ordinarie jobb har mannen har drivit ett företag. Han påstår att han kollat med Försäkringskassan kassan två gånger om det var okej att han utförde lättare arbetsuppgifter även under sjukskrivning.
Han säger sig dessutom ha fått klartecken.
Samtalen ska han ha ringt eftersom han var osäker kring reglerna för sjukpenning.
Mannen visste inte då att man inte kan jobba alls när man är sjukskriven, men nu har han koll på detta.
Han trodde helt enkelt att det var okej med en bisyssla.
Den tid han lägger ner på företaget är densamma oavsett om han jobbar eller är sjukskriven.
Tingsrätten tror inte alls på förklaringen att Försäkringskassan skulle ha informerat honom om att han skulle kunna ha en inkomst från den ordinarie tjänsten under tiden som sjukskriven: "Hans invändning är vag och går heller inte att kontrollera."
Vidare säger rätten att kommunbon måste ha insett att det fanns en risk för att han lämnade oriktiga uppgifter i ansökan.
Då det saknas anledning att tro att den dömde ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet och att brottet inte är av sådan art att fängelse ska dömas ut blir straffet alltså villkorlig dom och 58 000 kronor i böter.